Karić: Postament visok da bista Gagarina ne bude ukradena 1

Za neadekvatan postament spomenika Juriju Gagarinu „kriva“ je fondacija „Vladimir Hrabri“ iz Rusije, koju je za saradnju zamolio narodni poslanik i biznismen Dragomir Karić, dok su gradske vlasti trebale da nadgledaju i kontrolišu kako je spomenik izrađen.

Fondacija „Dijalog kultura – Ujedinjeni svet“ iz Rusije donirala je bistu Jurija Gagarina Beogradu, kao što je Danas ranije pisao, kroz njihov projekat postavljanja identičnih bisti prvog kosmonauta u gradovima širom sveta. Iz ove fondacije objasnili su za Danas da njih nisu kontaktirali predstavnici lokalne vlasti, već direktor fondacije „Vladimir Hrabri“ Stefan Genić, koji se ujedno u ovdašnjim medijima navodi i kao predsednik društva rusko-srpskog prijateljstva.

– Stefan Genić, direktor „Vladimir Hrabri“ fondacije tražio je bistu radi očuvanja i jačanja ruske i istočnohrišćanske kulture. Prema dogovoru, fondacija „Vladimir Hrabri“ preuzela je na sebe obavezu da organizuje postavljanje biste i pripremu postamenta, a mi smo im dostavili dimenzije biste, navode iz fondacije „Dijalog kultura – Ujedinjeni svet“ za Danas. Oni su, kako tvrde, dostavili i predloge parametara kompozicije čitave skulpture kako bi izgledala skladno, jer imaju iskustva iz više od 30 gradova kojima su poklonili biste, a u kojima su spomenici adekvatno napravljeni.

– Svesni smo reakcije koju je spomenik izazvao, i zaista bista zahteva manji postament. Mi smo tokom dogovora dali sve neophodne parametre za konstrukciju postamenta. Verovatno je došlo do nesporazuma između partnera u Srbiji i proizvođača spomenika – naglašavaju iz ove fondacije.

A ko je proizvođač – Dragomir Karić kaže za Danas – ne zna. Prema njegovim rečima, on je kontaktirao ove fondacije, u ime fondacije „Braća Karić“ i u saradnji sa Gradom sa željom da Beograd oda počast velikom ruskom kosmonautu.

– Ja sam ih zamolio da naprave taj spomenik, i nisam nadgledao sve detalje, očigledno da je to bila greška. Zato ćemo promeniti. Ali mislili smo da bi bilo dobro da postament bude veći da ne bi mogao neko da se popne i skine tu bistu, da je ukrade – naglašava Karić. On dodaje i da se čitava „galama“ oko tog spomenika ne bi ni podigla da se njegova porodica nije potpisala kao naručilac.

– Eto, ljudi čuju Karić i jedva čekaju da kritikuju. A mi smo samo hteli da ostavimo nešto lepo ovom gradu. Tako smo naručili i spomenik kazaškom pesniku Žabajevu, ali na njemu ne piše da je to od Karića, pa niko nije kritikovao – ukazuje on. Karić podseća na obećanja da će biti izrađen odgovarajući postament, a bista vraćena na njega, te da će ta lokacija biti „divan park“ sa klupama i zelenilom.

Inače spomenik je trebalo da bude otvoren juče, na dan kada se Jurij Gagarin otisnuo u orbitu, što se ujedno obeležava kao Međunarodni dan leta u svemir.

Čuđenje u Rusiji

Ruski mediji uzdržano su zabeležili da je u Beogradu podignut „čudan“ spomenik Gagarinu. Oni prenose i podsmeh srpskih građana da je „bista podignuta visoko da ne bi bila ukradena“ ili da se „unutar postamenta nalazi skriveno telo Gagarina“. Iz Fondacije „Dijalog kultura – Ujedinjeni svet“ kažu da su i do njih stigle reakcije ovdašnje javnosti te da im je, uprkos svemu, drago što Srbi toliko cene Jurija Gagarina i zalažu se da mu se oda počast koju zaslužuje.

Zagrebačkog Gagarina oštetili vandali

Spomenika slavnom ruskom astronautu, fondacija „Dijalog kultura – Ujedinjeni svet“ postavila je i u Zagrebu, ali i on je doživeo nesrećnu sudbinu. Naime, nepoznati vandali su početkom prošle godine u zagrebačkom parku Stara Trešnjevka oštetili spomenik Juriju Gagarinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari