Sastanak šefova diplomatije Evropske unije posvećen transatlantskim vezama u kontekstu samita EU-SAD, mirovnom procesu na Bliskom istoku, kao i situaciji u susednim državama Unije, počeo je juče u Luksemburgu. U okviru Saveta EU koji se bavi opštim pitanjima učesnici sastanka će razmatrati pristupne pregovore s Hrvatskom i pripreme za samite koji će biti održani 7. i 8. maja u Pragu. Danas će takođe biti održan sastanak Stalnog partnerskog saveta EU-Rusija.

Češka je uoči početka skupa izjavila da je tvrdnja šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da EU pokušava da proširi sferu uticaja na prostor nekadašnjeg Sovjetskog Saveza „najobičnija besmislica“. Ministar inostranih poslova Češke Karel Švarcenberg kazao je da čak i Lavrov zna da su to „gluposti“. Švarcenberg je u izjavi novinarima naglasio da EU snažno zastupa stav da ne bi trebalo da postoje nikakve sfere uticaja. „EU se zalaže za napredak bivših sovjetskih država, jer je u našem interesu da one ne zaostaju mnogo za EU, budući da bi to izazvalo probleme u budućnosti“, smatra ministar inostranih poslova Češke.

Rusija je u više navrata kritikovala plan Unije o pokretanju takozvanog Istočnog partnerstva sa šest država bivšeg Sovjetskog Saveza – Jermenijom, Azerbejdžanom, Belorusijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom. Lavrov je prošlog meseca izjavio da Evropa traži „istočnu sferu uticaja“, dok Zapad optužuje Rusiju da pokušava da učini isto sa svojim susedima.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt, koji takođe učestvuje na sastanku u Luksemburgu, izjavio je da komentari Lavrova predstavljaju odraz njegovog razmišljanja o mogućim uticajima. „Istočno partnerstvo je naš odgovor na želje država da se približe evropskim integracijama“, kazao je on. Prema Biltovom mišljenju, EU ima „uticaja“ na region, ali samo zbog „magnetske privlačnosti evropskih integracija za bivše sovjetske države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari