U Vrbasu je nakon nekoliko meseci pripreme ozvaničeno osnivanje Fondacije za čist kanal, ekološkog fonda koji, kako je rečeno na osnivanju, za cilj ima vraćanje ljudi na obale kanala nakon čišćenja Velikog bačkog kanala.


Inicijativu za osnivanje ovakve fondacije pokrenula je vrbaska Industrija mesa Karneks koja je većizdvojila 10.000 evra za početak rada, a ideju su sproveli u saradnji sa Ekološkim pokretom Vrbasa i Asocijacijom za razvoj Vrbasa.

Prema rečima Ratka Đurđevca, predsednika Ekološkog pokreta Vrbasa koji je imenovan i za predsednika Upravnog odbora Fondacije za čist kanal, novac prikupljen kroz ovaj fond će se koristiti za uređenje obala kanala, izgradnju sportskih i rekreativnih sadržaja koji bi trebalo da privuku ljude da više vremena provedu kraj vode i istovremeno da posvete više pažnje očuvanju čiste životne sredine.

Osnivanju fondacije prisustvovali su i predsednici opština Kula i Srbobran, Svetozar Bukvići Branko Gajin, kao i direktori vrbaske i crvenačke šećerane.

– Upravni odbor naše kompanije doneo je odluku da inicira i finansijski pomogne osnivanje ovakve fondacije jer kao društveno odgovorna kompanija želimo aktivno da učestvujemo u prikupljanju sredstava koja će biti iskorišćena za ispravljanje grešaka koje smo pravili u prethodnih nekoliko decenija. Naravno, mi smo trenutno izuzetno aktivni i u pogledu rešenja za zaustavljanje zagađivanja kanala od strane Karneksa i upravo ovih dana se biraju izvođači prvih radova u ogromnom projektu prečišćavanja naših otpadnih voda. Očekujem da će naša odluka uticati i na druge privredne subjekte i ostale institucije da se uključe u rad ovog fonda – rekao je Jovo Šćepanović, zamenik generalnog direktora Karneksa.

Prema rečima Branka Gajina, predsednika opštine Srbobran, primetno se popravila situacija u srbobranskom delu kanala.

– Prvi put posle dvadesetak godina na kanalu u Srbobranu se u novembru, usred kampanja u šećeranama u Vrbasu i Crvenki, mogla pecati riba, i to je dobar znak, ali isto tako imamo informacije da pojedini zagađivači i dalje bez ikakve kontrole ispuštaju otpadne vode u kanal – rekao je Branko Gajin.

Prema rečima Ratka Đurđevca, iako je projekat čišćenja Velikog bačkog kanala još uvek samo na papiru, treba misliti unapred i krenuti sa uređivanjem obale u delu kanala uzvodno od prevodnice u Vrbasu koji nije zagađen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari