Zaštićeni rezervat prirode Slano kopovo, koji se nalazi između Novog Bečeja i Miloševa, stecište je kolonije ždralova tokom njihove jesenje migracije, kada blizu 17.000 ždralova sleti na ovaj lokalitet.

To je bio povod da Opština Novi Bečej u saradnji sa Turističkom organizacijom i svim ustanovama ovog grada organizuju prvi Karneval ždralova u subotu, 2. novembra. U organizaciji karnevala učestvuje ceo grad, objašnjavaju u opštini.

– Deca iz vrtića su crtala ždralove koji će biti postavljeni u Domu kulture, učenici osnovnih škola učestvuju u karnevalskoj povorci i takmiče se za najbolju masku. Takođe, pišu poruke prijateljima u drugim gradovima koje će ždral poneti kad krene put Afrike, srednjoškolci prave origami koji će biti deljen učesnicima karnevala – objašnjava Nevena Subotić, portparolka opštine Novi Bečej.

U duhu najlepših karnevalskih zabava svi koji u subotu dođu u Novi Bečej imaće na raspolaganju program koji počinje besplatnim prevozom do Slanog kopova u 11 časova, potom sledi bazar lokalnih proizvoda i karnevalska povorka, koji se održavaju u gradu u 15 časova. Posetioci će imati priliku i da čuju podatke ornitologa o migraciji ždralova i Slanom kopovu, kao i da u Domu kulture pogledaju izložbu fotografija sa ovog lokaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari