Prema juče objavljenim preliminarnim i nepotpunim rezultatima sa predsedničih izbora u Avganistanu, sadašnji predsednik Hamid Karzaji povećao je prednost u odnosu na svog glavnog rivala Abdulu Abdulu.

Rezultati koje je objavila Nezavisna izborna komisija zasnivaju se na tri četvrtine prebrojanih glasova, prema kojima je Karzaji osvojio 48,6, a bivši ministar spoljnih poslova Abdula 31,7 odsto glasova. Ta prednost Karzaiju još nije dovoljna da bi izbegao drugi izborni krug, za šta mu je potrebno više od 50 odsto glasova. Mnogi od glasova, koji još nisu prebrojani, sa juga su zemlje, gde prema dosadašnjim rezultatima Karzai vodi, ali i gde protivnički tabor ima najviše pritužbi na neregularnosti u izbornom procesu.

Član izborne komisije Daud Nadžafi saopštio je da je komisija poništila rezultate sa 447 od 28.000 biračkih mesta, posle utvrđenih neregularnosti. On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Kabulu rekao da je od 4,3 miliona važećih glasova, Karzai osvojio 2,08, a Abdula 1,36 miliona.

Na predsedničkim i lokalnim izborima, održanim 20. avgusta, glasalo je samo oko pet miliona Avganistanaca, dok pravo glasa u ovoj zemlji ima oko 15 miliona birača. Talibani su ranije pretili da će na različite načine ometati izbore, a u napadima koje su izveli na dan izbora poginulo je 26 osoba, pa se slab odziv građana, naročito na jugu zemlje, pripisuje i nasilju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari