Avganistanski predsednik Hamid Karzai ocenio je juče da su talibanski ekstremisti otevši 22 državljanina Južne Koreje izvršili sraman čin i da se otmica žena posebno protivi islamskom moralu. U svom prvom komentaru otmice Južnokorejaca, koja se dogodila 19. jula, Karzai je kritikovao čin kidnapovanja „gostiju iz inostranstva“, posebno žena, kao neislamski i suprotan avganistanskoj kulturi.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai ocenio je juče da su talibanski ekstremisti otevši 22 državljanina Južne Koreje izvršili sraman čin i da se otmica žena posebno protivi islamskom moralu. U svom prvom komentaru otmice Južnokorejaca, koja se dogodila 19. jula, Karzai je kritikovao čin kidnapovanja „gostiju iz inostranstva“, posebno žena, kao neislamski i suprotan avganistanskoj kulturi. Ovo će osramotiti dostojanstvo avganistanskog naroda, rekao je Karzai prema saopštenju iz predsedničke palate izdatom posle sastanka s delegacijom Južne Koreje.

Talibani dali novi krajnji rok za oslobađanje talaca

Kabul – Lideri talibana odlučili su da će južnokorejski taoci biti ubijeni ako do ponedeljka u podne avganistanske vlasti ne oslobode zatvorene talibane, saopštio je juče portparol talibana Kari Jusuf Ahmadi. Portparol talibana je rekao da je novi rok odredio savet talibanskog vođstva kome predsedava mula Mohamed Omar, što je pretnji dalo težinu.

Otmičari su u sredu ubili jednog taoca, dok je nekoliko prethodno određenih krajnjih rokova prošlo a da pretnja nije ispunjena. „Budući da je u pregovorima između nas, administracije u Kabulu i južnokorejske vlade došlo do zastoja i da nisu iskreni, počećemo da ubijamo taoce ako ne počnu da oslobađaju naše zatvorenike do sutra u 12 časova, rekao je za Rojters Ahmadi u telefonskom razgovoru.

Prema navodima avganistanskih zvaničnika, za sada nema napretka u pregovorima oko oslobađanja talaca. Navodni portparol talibana Kari Jusuf Ahmadi rekao je da su talibani dali listu od 23 pripadnika tog pokreta koje bi avganistanske vlasti trebalo da oslobode iz zatvora u zamenu za taoce i da sada čekaju na potez vlasti. „Vlada nam je rekla da joj je potrebno vreme za pregovore i da će uskoro osloboditi zatvorenike“, rekao je Ahmadi.
Avganistanski nacionalni savet sveštenika saopštio je juče da je osnivač islama prorok Muhamed podučavao da niko nema prava da ubija žene, decu i starije osobe. „Čak i u istoriji Avganistana, u svim njegovim sukobima i borbama, Avganistanci su poštovali žene, decu i starije“, saopštio je savet i dodao: „Ubijanje žena je protivno islamu, protivno avganistanskoj kulturi, i oni to ne bi trebalo da učine“. Na sastanku s Karzaijem, izaslanik južnokorejskog predsednika zahvalio je avganistanskoj vlasti na pomoći oko krize s taocima i rekao da je sve što vlada radi kako bi oslobodila taoce „prihvatljivo“ za Seul.
Dvodnevni sastanak starešina iz okruga Karabah u provinciji Gazni, u kojoj su Južnokorejci oteti, i delegacije visokih zvaničnika iz Kabula, za sada nije urodio rezultatima, rekao je portparol guvernera provincije Gazni. Na pregovorima, koji su održani iza zatvorenih vrata, učestvovala su i dva avganistanska poslanika, od kojih je jedan bivši talibanski komandant Abdul Salam Roketi. Ahmadi je prekjuče rekao da avganistanska delegacije „nema moć da oslobodi zatvorenike“ i dodao da talibani žele da „taoci odu kući bezbedni“, ali da žele da prvo njihovi saborci budu oslobođeni iz zatvora.
Predvodnik grupe otetih Južnokorejaca ubijen je prošle nedelje, dok su preostala 22 taoca, uključujući 18 žena, i dalje u zarobljeništvu. Avganistanski zvaničnici su rekli da su optimisti i da očekuju da će preostali taoci biti pušteni bez krvoprolića, iako je Ahmadi ranije rekao da talibani neće imati drugog izbora nego da ubiju zatvorenike ako zatvoreni talibani ne budu pušteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari