Avganistanski predsednik Hamid Karzai optužio je juče talibane i SAD da „orkestrirano rade na tome da ubede Avganistance kako će se nasilje pogoršati” ako strane trupe napuste tu zemlju do kraja sledeće godine, kako je planirano.


Karzai je izjavio da su dva samoubilačka napada, koja su se dogodila tokom vikenda i u kojima je poginulo 19 ljudi, izvršena kako bi se pokazalo da međunarodne trupe treba da ostanu u Avganistanu i posle 2014.

„Eksplozije u Kabulu i Hostu pokazale su da su talibani u službi Amerike i u službi reči ‘2014’. Oni pokušavaju da nas zastraše kako bismo misli da ćemo se suočavati sa ovakvim incidentima ako stranci ne ostanu u Avganistanu“, rekao je Karzai preko televizije. U sedištu NATO-a u Avganistanu nije bilo reakcija na ovu izjavu.

Karzai je poznat po ovakvim komentarima, a u jednom od prethodnih govora zapretio je da će se pridružiti talibanima, pri čemu je svoje saveznike iz NATO-a nazvao okupatorima koji žele da opljačkaju Avganistan. U toku su pregovori Karzaijeve vlade sa SAD o dužem ostanku trupa te zemlje u Avganistanu.

Novi ministar odbrane SAD Čak Hejgel trenutno je u poseti Avganistanu. Karzai je takođe izjavio da svaka strana vojska koja želi da zadrže vojnike u Avganistanu mora da se povinuje pravilima te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari