Avganistanski predsednik Hamid Karzaji apelovao je juče da se okonča nasilje u kojem je u Avganstanu poslednjih dana poginulo 29 ljudi. Nekoliko primerka Kurana spaljeno je 19. februara u američkoj bazi u Bagramu, severno od Kabula, zbog čega su izbile nasilne demonstracije.

Jučerašnje Karzaijevo televizijsko obraćanje usledilo je dan pošto su u pucnjavi u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Kabulu ubijena dva američka vojna savetnika. Za taj napad odgovornost su preuzeli talibani, naglašavajući da su bili motivisani spaljivanjem Kurana, izvestila je Beta. Odmah pošto su počele demonstracije zbog spaljivanja Kurana, Karzaji je saopštenjima u više navrata apelovao da se prestane sa nasiljem. On je juče „oštro osudio“ spaljivanje nekoliko primeraka Kurana i naglasio da „poštuje osećanja onih koji demonstriraju, da su oni u pravu, i da ih treba poštovati, ali je i dodao da je sada vreme za mir.

Protesti zbog spaljivanja Kurana traju već nedelju dana širom Avganistana, a jučerašnje Karzaijevo obraćanje su sa interesovanjem očekivali pripadnici NATO snaga u Avganistanu, navodi agencija Frans pres, prenela je Beta. „U demonstracijama je nažalost bilo žrtava. Ubijeno je 29 ljudi, a oko 200 je povređeno. Tražili smo od pripadnika bezbednosnih službi da budu na oprezu“, rekao je Karzaji.

Širom Avganistana su i juče održane manje demonstracije, ali prvi put za šest dana nasilja nije bilo. Karzaji je ponovio da zahteva da se kazne odgovorni za spaljivanje Kurana i naglasio da će pratiti taj slučaj. On je izrazio žaljenje zbog smrti dva američka zvaničnika u Ministarstvu unutrašnjih poslova. „Za sada ne znamo ko je pucao, da li je reč o Avganistanacu ili nekom strancu“, rekao je on. Jedan zvaničnik Ministarstva i glavni osumnjičeni za ubistva dva Amerikanca trenutno se nalazi u bekstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari