Avganistanski lider Hamid Karzaji izgubio je veru u američku strategiju u Avganistanu i sve se više okreće Pakistanu u nameri da okonča pobunjeništvo, navode izvori bliski bivšem šef avganistanske obaveštajne službe.

Amrulah Saleh, koji je podneo ostavku prošle nedelje, uveren je da je predsednik izgubio poverenje u sposobnost snaga NATO da poraze talibane. Kao šef Nacionalnog direktorata za bezbednost, Saleh je bio i te kako poštovan u zapadnim krugovima. Privatno, Saleh je i pre podnošenja ostavke svojim pomoćnicima rekao da je uveren da je Karzaijev pristup opasan zajedno sa strategijom njegovih zapadnih saveznika. „Došao je trenutak kada je Karzaji izgubio poverenje u sposobnost koalicije i čak sopstvene vlade da zaštiti zemlju“, kaže jedan zvaničnik iz Kabula.

Prema nekim izvorima, Saleh je zabrinut zbog Karzaijevog sve mekšeg stava prema Pakistanu, zemlju koju je dugo optuživao da pomaže talibanima. Salehovi komentari idu u prilog žalbama američkih komandanata koji kažu da Karzaji odbija da se ponaša kao glavnokomandujući te da ne sprovodi javnu antipobunjeničku kampanju koju je osmislio Stenli Mekristal, američki komandant snaga NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari