Avganistanski predsednik Hamid Karzaji pozvao je juče talibanske borce da polože oružje i prihvate zakone zemlje i novi program za reintegraciju u avganistansko društvo. Njegov poziv upućen je tri dana nakon završetka međunarodne konferencije o Avganistanu, održane u Londonu, gde su se učesnici dogovorili da finansiraju opšti program za privlačenje talibanskih pobunjenika da se priključe vladi, čime bi se smanjilo nasilje u zemlji.


Avganistanska vlada složila se da će sprovoditi sveobuhvatniji i detaljniji program koji će uključivati otvaranje radnih mesta i obrazovanje. Podsticaji za talibane u zamenu za odlaganje oružja uvedeni su pre nekoliko godina, ali su uglavnom te mere bile nedelotvorne i privlačile su samo borce na najnižoj lestvici. Karzaji je juče ponovio namere da se pruži ruka pomirenja vođama talibana ukoliko oni budu spremni da to prihvate, ali je i jasno rekao da se njegova ponuda ne odnosi na pripadnike Al Kaide, naglasivši da u Avganistanu nema mesta za teroriste.

„Činimo sve što je moguće da dopremo do najviših nivoa da bismo doneli mir i bezbednost“, rekao je Karzaji na prvoj konferenciji za novinare posle povratka iz Londona. Avganistanski predsednik ranije je kazao da je spreman da razgovara sa vođom talibana Mula Omarom i da će prihvatiti svakog ekstremistu koji je spreman da prizna Ustav Avganistana. Međutim, talibani su uvek kao uslov za pregovore postavljali povlačenje međunarodnih snaga iz zemlje, što je Karzaji ocenio kao nerealno. Karzaji je naglasio da se očekuje da koalicija pod vođstvom NATO ostane u Avganistanu dok se ne postigne cilj da se ukloni pretnja od Al Kaide i drugih terorista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari