Samo dan nakon što je doneta odluka da je Hamid Karzaji novi stari predsednik Avganistana te da neće biti drugog kruga izbora, jer se iz trke povukao najveći Karzaijev rival Abdulah Abdulah, čini se kao da avganistanski lider već primenjuje preporuke Zapada, bar na rečima.

 Tako je u jučerašnjem obraćanju naciji rekao da će eliminisati „mračan lanac korupcije koja je potkopala poverenje u njegov režim, pružiti ruku svojim političkim rivalima, uveravao je međunarodnu zajednicu da će biti „pouzdan partner“ u borbi protiv talibanskog nasilja. Čak je pohvalio svog političkog rivala Abdulaha na njegovoj kampanji i izrazio žaljenje zbog njegove odluke da se povuče iz izborne trke.

Kao najveći pokazatelj da planira da poboljša legitimitet svoje vlasti jeste najava da će formirati vladu nacionalnog jedinstva. „Naša vlada biće ogledalo Avganistana kako bi svako mogao da vidi sebe u tom ogledalu. Niko neće biti izdvojen iz tog procesa, već će svi biti deo avganistanske vlade“.

Hamidulah Tarzi, avganistanski politički analitičar koji je bio ministar u dve prethodne vlade smatra da su „masovne izborne neregularnosti umanjile Karzaijevu vlast i prestiž“. On dodaje da politika sada neće biti u rukama Avganistana, već u rukama Zapada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari