Stari deo fabričkog kruga Zastave i vojna kasarna „Vojvoda Radomir Putnik“, locirani u najužem gradskom jezgru Kragujevca, bili su i delom ostali nepremostiva barijera za dalju urbanizaciju centra grada.

Grad je pre nekoliko godina od Zastave kupio „sporni“ odnosno onaj deo fabričkog kruga u centru Kragujevca u kojem se nalaze muzej „Stara livnica“ i drugi istorijski vredni industrijski objekti iz 19. i s početka 20. veka čime je omogućen dalji razvoj centra grada na desnoj obali Lepenice, a time i zaokruživanje dvorskog kompleksa Obrenovića pod nazivom „Milošev venac“.

Kasarna „Radomir Putnik“, koja je sa površinom od oko 10 hektara prosto odsekla centar grada od okolnih naselja, i dalje je, međutim, nerešiv problem za kragujevačke planere koji bi da na tom prostoru izgrade novu tržnicu, javnu garažu, ali i druge javne objekte u kojima bi bile smeštene i ustanove kulture. Uprkos dugogodišnjim planovima i namerama te vrste, nekadašnja vojna kasarna „Radomir Putnik“ čije su najvažnije objekte porušili NATO bombarderi u aprilu 1999. godine i dan-danas zapuštena i zakorovljena, koči razvoj najužeg gradskog jezgra. Gradsko rukovodstvo i nadležni u Ministarstvu odbrane već godinama ne mogu da se dogovore o uslovima pod kojima bi taj i objekat Doma vojske pripali gradu. Pre nekih šest meseci, doduše, ministar odbrane Dragan Šutanovac i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović izjavili su da pregovori oko razmene kasarne teku dobro i da su vrlo blizu konačnog sporazuma. Prošle nedelje, međutim, nakon zvanične procene vrednosti kasarne „Radomir Putnik“ od čak 30 miliona evra, postalo je jasno da od dogovora između grada i Ministarstva odbrane, barem u dogledno vreme, neće biti ništa.

U političkoj organizaciji Zajedno za Šumadiju otvoreno optužuju Demokratsku stranku za neuspeh pregovora o preuzimanju kasarne „Radomir Putnik“. „Zajedničari“ tvrde da je sve zapelo zbog toga što je kasarna u centru Kragujevca postala predmet politike, netrpeljivosti i demagogije, umesto da u prvom planu bude interes grada i građana.

– Pre četiri godine filijala Poreske uprave u Kragujevcu, na čijem je čelu kadar DS, procenila je imovinu kasarne na 4,5 miliona evra. Sada se izašlo sa novom cenom od 30 miliona evra, s tim što je sada na čelu filijale Poreske uprave u Kragujevcu novo rukovodstvo, ali opet iz DS – ističu u Zajedno za Šumadiju.

Odeljenje za komunikacije Republičke poreske uprave na optužbe stranke Zajedno za Šumadiju odgovara da je procena imovine kasarne „Radomir Putnik“ zasnovana na realnim pokazateljima o vrednostima nepokretnosti na tržištu. „Poreska uprava obavlja procenu tržišne vrednosti nepokretnosti u strogo propisanim zakonskim uslovima. U ovom postupku uprava koristi podatke o tržišnim vrednostima nepokretnosti, čiji je promet već izvršen na istim ili sličnim lokacijama, iste ili slične strukture. „Ta procena ne može biti rezultat paušalne ocene bilo kog pojedinca“, navodi se u odgovoru odeljenja za komunikacije Republičke poreske uprave.

Stevanović: Zlonamerna odluka

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović kaže da je 2007, kad je ekonomska situacija i investiciona klima u Srbiji i Kragujevcu bila znatno povoljnija, kasarna „Radomir Putnik“ procenjena na 4,5 miliona evra. Danas, u vreme velike ekonomske krize, Poreska uprava na čijem su čelu kadrovi DS procenjuje istu kasarnu na 30 miliona evra.

– Taj ko to radi zlonameran je i radi protiv interesa grada i po nečijem odobrenju – smatra Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari