U akciji čišćenja terena od zaostalih kasetnih bombi iz NATO bombardovanja sa tri lokacije u preševskoj opštini od maja pa do sada pronađeno je i uništeno 57 neeksplodiranih kasetnih bombi. Ovo je potvrdio regionalni direktor Norveške narodne pomoći za jugoistočnu Evropu Emil Jeremić, organizacije pod čijim pokroviteljstvom se odvija akcija uklanjanja zaostalih bombi u ovoj, ali i u opštinama Bujanovac i Kuršumlija.


– Kasetne bombe, zaostale posle NATO bombardovanja, potpuno uklonjene sa 500.000 metara kvadratnih na prvoj lokaciji kod sela Buštranje i lokaciji Šatkin Vir, koja je u brdsko – planinskom delu opštine. Trenutno je 28 deminera na drugoj lokaciji kod sela Buštranje – rekao je je Jeremić.

Po njegovim rečima pored neeksplodiranih kasetnih bombi na ovim lokacijama nađeno je i uništeno još 12 drugih ubojitih neeksplodiranih sredstava koja su takođe uništena na licu mesta. Kod sela Buštranje kasetne bombe su bile na poljoprivrednom zemljištu koje je delimično i obrađivano svih ovih godina i postojala je opasnost od povređivanja.

Uklanjanje kasetnih bombi iz opština Preševo, Kuršumlija i Bujanovac finansira Ministarstvo inostranih poslova Norveške sa 3,5 miliona evra u okviru bilateralne saradnje sa Srbijom.

Kontrola zemljišta

Uklanjanje kasetnih bombi u opštini Preševo podrazumevalo je kontrolu zemljišta do pola metra dubine i te su lokacije nakon kontrole Republičkog centra za razminiranje proglašene očišćenim od kasetnih bombi.

Iz Norveške narodne pomoći najavljuju da će se uklanjanje kasetnih bombi u opštini Preševo odvijati sve dok dozvoljavaju vremenske prilike, a nakon Preševa ekipe deminera preseliće se od maja naredne godine u opštinu Kuršumlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari