Tomislav Jović, zvani Mise, iskusni pčelar iz Male Bresnice, u opštini Kučevo poseduje 90 košnica a pčelarstvom se bavi već pet i po decenija.Ove godine je izvrcao dve hiljade tegli meda.


– Samo kašika meda dnevno, u jelu ili piću koje volite, može da poveća prirodnu odbranu organizma. Ova količina zadovoljava potrebu za slatkim.Ljudi godišnje, u proseku, pojedu više od 75 kilograma slatkiša, pa bi bilo dobro, za njihovo sveukupno zdravlje, da makar deo toga zamene medom žsavetuje Jovići i dodaje: Bagremov med jača živce i pomaže kod nemira i nesanice. Kestenov med dobar je za bolesti želuca i creva, i bolesti prostate. Med od lipe leči oboljenja mokraćnog mjehura i bubrega, i disajnih organa. Livadski med ima široko delovanje i preporučuje se u svakodnevnoj prehrani dece i starijih osoba.

Jović rado izlazi u susret mladim pčelarima koje besplatno obučava za pčelarenje,uz brojne savete iz svog iskustva.

– Jakom društvu, sa mladim saćem i pri dobroj podsticajnoj paši, ostavljam da odgaji prinudnu maticu i tako najbolje znam da nisam pogrešio. Loše odgajene matice neće moći da daju dobro potomstvo – kaže Tomislav kome u pčelarenju pomažu i dvojica tek punoletnih unuka..

Pčele bolje zimuju, ako je zajednica brojnija. Pčele ne spavaju zimski san, nego provode zimu u stanju potpunog mirovanja.

-Zimi se hrane samo medom i to u jako malim količinama. Dolaskom toplih dana raspušta se klupko, a matica nosi više jaja. Na kraju zime troši se više meda, ali i peluda, koji su potrebni za hranjenje legla. Zbog toga je bitno da u košnici ima dovoljno zaliha hrane. U ranom proljeću stare pčele ugibaju daleko od košnice te ih zamjenjuju nove. Vrhunac razvoja zajednice je kraj proljeća – navodi ovaj pčelar.

Posle sedam minuta

Med vrlo brzo deluje-kaže Jović. . Sedam minuta posle uzimanja toplog meda, lekoviti sastojci dolaze u krvotok; a ako se radi o hladnom medu, delovanje počinje posle 20 minuta. Zbog lake probavljivosti, med telu brzo vraća izgubljenu energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari