Kasne besplatni udžbenici 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Ni posle dve nedelje od početka školske godine, mnogi učenici nisu dobili besplatne udžbenike, a pitanje zašto se kasni sa isporukom ostalo je bez konkretnog odgovora.

Ministarstvo prosvete odgovornost prebacuje na izdavače, koji tvrde da su svoju obavezu ispunili, dok je roditeljima koji su se obratili Danasu u školama koje pohađaju njihova deca rečeno da je propust odgovorno Ministarstvo. Nezvanično se pominje da je problem nastao jer škole nisu valjano unele podatke koliko im je udžbeničkih jedinica potrebno, pa se njihovo potraživanje razlikuje od podataka koje je Ministarstvo prosvete poslalo izdavačima.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da je isporuka udžbenika započeta blagovremeno i procenjuju da je najveći broj škola dobio knjige u skladu sa podacima koje su uneli u informacioni sistem.

– Na osnovu podataka koje su škole unele u odgovarajuću aplikaciju (izbor udžbeničkih jedinica po razredima i broj učenika koji ostvaruju pravo po kategorijama i razredima) u okviru informacionog sistema Dositej, realizovana je nabavka udžbenika, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke. Ugovori sa izdavačima, po okončanoj javnoj nabavci, su potpisani i njima je utvrđen rok za isporuku udžbenika po školama. Isporuku, dakle, obavljaju izdavači, koji i dostavljaju dokaze o obavljenoj isporuci (otpremnice potpisane i overene od strane odgovornog lica u školi) – kažu za Danas u Ministarstvu prosvete.

Napominju da se u slučaju žalbi roditelja da njihova deca nisu dobila besplatne udžbenike pristupa pojedinačno, u smislu provere isporučenih i broja udžbeničkih jedinica koje je škola unela u aplikaciju.

Gordana Knežević Orlić, direktorka izdavačke kuće Klet, kaže da je, što se tiče isporuke udžbenika izdavača Klet, Logos i Freska, sve urađeno na vreme i da su sve knjige isporučene školama početkom školske godine.

Majka učenika osmog razreda koja se obratila našoj redakciji tvrdi da svake godine besplatni udžbenici kasne po sedam dana, ali da ove godine još nisu isporučeni.

– U školi mi je rečeno da su počeli da pristižu za niže razrede, ali da ne znaju kada će stići za starije đake. Meni je veći problem od toga što dete ne može da uradi domaći to što škola nije našla način da se knjige podele na diskretan način, a ne da sva deca u razredu znaju da je moje dete dobilo deo udžbenika besplatno – kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari