Katalin Eva Novak: Prva žena i ujedno najmlađa predsednica Mađarske 1foto EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT

„Kažemo večno Ne svakom nastojanju da se ponovo uspostavi Sovjetski Savez, osuđujemo Putinovu agresiju i oružanu invaziju na suverenu državu Ukrajinu“, kazala je Katalin Eva Novak, nova predsednica Mađarske u svom inauguracionom govoru.

Novak, prva žena i ujedno najmlađa predsednica Mađarske, danas će posetiti Poljsku što je, tumači se, gest da se poprave odnosi sa Varšavom. Odbacivanje Mađarske da pošalje oružje Ukrajini i protivljenje vlade u Budimpešti planiranom embargu EU na rusku naftu i gas poljuljalo je odnose Budimpešte i Varšave, čije su dve nacionalističke vlade dugogodišnji saveznici u EU.

Kako je navela, Mađarska je spremna da posreduje između Rusije i Ukrajine ne bi li se uspostavio mir.

„Ovaj rat nije naš rat ali se vodi protiv nas mirnodopskih Mađara. Želimo bezbednost, uzajamno poštovanje i prosperitet. Zahtevamo da se ratni zločini istraže i zločinci kazne“, navela je Novak.

Bivša potpredsednica vladajuće stranke Fides autokratskog premijera Viktora Orbana, izabrana je u martu za ovu, uglavnom ceremonijalnu predsedničku funkciju. Bila je poslanica u Skupštini i ministarka za porodična pitanja u prethodnoj Orbanovoj vladi.

„Moja odgovornost je da, kao predsednica, pokažem šta mi znači moja domovina Mađarska. Šta misle moji sunarodnici, Mađari? Šta misle o našem zajedničkom životu i našem mestu u svetu. Moji postupci će poticati iz ovog ličnog mađarskog gledišta.“

Kao predsednica Mađarske kazala je da želi da jača Mađare u vrednostima utemeljenim na hrišćanstvu, da podstiče da se te vrednosti prenose na pokoljenja, da ohrabri odgajanje dece u ljubavi, da osigura zaštitu ljudskog života i porodice, međusobno poštovanje i staranje o socijalno ugroženima. U sledećih pet godina, radiće, rekla je, na tome da u Mađarskoj ljudi žive bolje i lepše.

Rođena je u Segedinu, gde je studirala pravo, dok je ekonomiju studirala u Budimpešti. Takođe se školovala i u inostranstvu na Univerzitetu u Parizu. Govori francuski, engleski i nemački jezik. Radila je u Ministarstvu inostranih poslova, najviše u sektoru koji se bavi pitanjima EU. Udata je za ekonomistu Ištvana Veresa zaposlenog u Nacionalnoj banci Mađarske. Imaju troje dece. Dve godine uzastopno je proglašena za najuticajniju ženu u javnom životu Mađarske. Redovno trči maratone.

„Sveža, inteligentna i lepa“, opisao ju je nekadanji mađarski ministar za ljudska prava Zoltan Balog.

Dobitnica je ordena francuske Legije časti i ordena zasluga Republike Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari