Katarini Petrović uručeno specijalno priznanje „Borka Pavićević“ za javni gest 1Foto: CZKD

– Osećam beskrajno zadovoljstvo i zahvalnost. Eto, nisam zaboravljena, makar ne od onog dela društva koji je meni jako važan, a to su eminentni ljudi i ličnosti u raznim domenima –  rekla je majorka policije Katarina Petrović kratko za Danas nakon što joj je Ana Miljanić, direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju CZKD uručila danas specijalno priznanje „Borka Pavićević“ za javni gest, za hrabri i moralni akt razotkrivanja nejednakosti građana pred zakonom i ukazivanja na krivična dela koja se skrivaju od javnosti.

Odluku da se specijalno priznanje dodeli majorki policije Katarini Petrović doneo je žiri kojim su kopredsedavali Kšištof Čiževski i Ana Miljanić, a u čijem su radu učestvovali i Bazil Kerski (urednik i esejista), Suada Kapić (umetnicai aktivistkinja), Želimir Žilnik (reditelj), Oliver Frljić reditelj), Goranka Matić (fotografkinja) i Sandra Mandić (novinarka)

Nagrada je uspostavljena u saradnji sa Poljskim Institutom u Beogradu, a na inicijativu Borkinih poštovalaca i prijatelja u Poljskoj, i dodeljuje se za javni gest. Ovaj termin je preuzet iz Borkinog razumevanja kako aktivističkog, tako i umetničkog javnog čina kao ličnog gesta smelosti, saosećajnosti i, pre svega, vlastite odgovornosti.

Nagradu „Borka Pavićević“ za javni gest dodeljen je Ružici Marjanović, nastavnica i aktivistkinja iz Užica, za izložbu „Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari