U Posavskom kantonu u Bosni i Hercegovini poplavni talas reke Bosne došao je do opštine Odžak i postoji opasnost od probijanja nasipa u Gredicama. Na terenu su svi raspoloživi kapaciteti civilne zaštite, vatrogasaca i drugih. U Tuzlanskom kantonu vodostaj na brani HA Modrac dostigao je 203,35 centimetara.

Jedina saobraćajnica koja je otvorena prema Tuzli je preko Brčko Distrikta. U Opštini Doboj Istok prijavljeno je 45 klizišta, te je tokom noći između četvrtka i petka 300 ljudi evakuisano. Grad je pod vodom. Svi putni pravci, magistralni i regionalni putevi koji vode ka gradu su u prekidu, tako da je Doboj u totalnoj blokadi. Evakuisana je većina stanovnika u čije je stambene objekte voda prodrla na drugi sprat. Bez pijaće vode je ostalo celo područje opštine.

Predsednik RS Milorad Dodik je naveo da je situacija na području Doboja katastrofalna, jer je stanovništvo ugroženo, a materijalna šteta ogromna. Dodik je kazao da je veliki broj stanovnika Doboja zarobljen u svojim stanovima i kućama, dodavši da je najveći problem to što je gotovo nemoguće dostaviti pomoć tom gradu.

Na području Gradačca prijavljeno je aktiviranje 36 novih klizišta. Gotovo sve srebreničke mesne zajednice su odsečene, a problem stanovnicima u naselju Gostilj, Potočari i Soloćuša predstavlja reka Križevica, koja se izlila.

Na području opštine Kalesija evidentirana je pojava 56 novih klizišta zbog čega meštani traže hitnu evakuaciju. Obilnih kiša i klizišta ima i u Kladnju. U celoj BiH otežano je korišćenje interneta, fiksne i mobilne telefonije.

Na području Bijeljine je situacija bila komplikovanija nego u četvrtak. Voda iz kanala Dašnice izlila se u sam centar grada. Drina je poplavila naselja Amajlije i Popove. U naselju Dvorovi poginuo je muškarac, nakon što se obrušila vikendica u kojoj se nalazio. To je prva žrtva poplava u RS.

Teška situacija je i u Banjaluci, gde su Vrbas i Vrbanja poplavile nekoliko naselja i odnele dva mosta, a poplave su pogodile i Zvornik, Bratunac, Šekoviće, Čelinac, Modriču, Šamac, Srbac, Kotor Varoš i Čelinac.

Poplave i u Slavoniji

Zagreb – Na poplavom ugrožena područja u Slavoniji juče je upućeno 250 pripadnika Hrvatske vojske. Na zahtev Državne uprave za zaštitu i spasavanje, ministar odbrane Ante Kotromanović doneo je odluku o upućivanju vojske u Požeško-slavonsku i Brodsko-posavsku županiju da bi s inženjerijskom opremom, transportnim sredstvima i čamcima s posadama pomogli stanovništvu u odbrani od poplave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari