Fudbalska reprezentacija Francuske na pragu je eliminacije sa Svetskog prvenstva već nakon prve runde pošto su ih sinoć sa 2:0 savladali igrači Meksika. „Sombrerosi“ su do prednosti došli u 64. minutu kada je igrač koji je ušao sa klupe Hernandez iskoristio neuspelu ofsajd zamku „trikolora“, izašao sam pred golmana Lorisa i plasirao loptu iza njegovih leđa.

Francuska – Meksiko 0:2 (0:0)

Strelci: Hernandez 64, Blanko 79. p

Grad: Polokvane. Stadion: Peter Mokaba. Sudija: Al Gamdi (Saudijska Arabija). Žuti kartoni: Tulalan, Abidal (Francuska), Franko, Huarez, Moreno, Rodrigez (Meksiko).

Francuska: Loris, Evra, Abidal, Galas, Sanja, Diabi, Tulalan, Maluda, Riberi, Govu (od 69. Valbuena), Anelka (od 46. Žinjak).

Meksiko: Perez, Salcido, Rodrigez, Moreno, Osorio, Torado, Markez, Huarez (od 55. Hernandez), Vela (od 32. Barera), Dos Santos, Franko (od 62. Blanko).

 

U 79. minutu defanzivac Francuske Abidal srušio je napadača Meksika u šesnaestercu, a najstrožu kaznu sa 11 metara uspešno je realizovao vremešni Blanko i postavio konačni rezultat. Na ovaj način Francuska se nalazi tek na trećem mestu A grupe sa samo jednim osvojenim bodom, dok je Urugvaj sakupio četiri a Meksiko tri boda.

Uzbudljivi mečevi viđeni su juče tokom dana i u grupi B. Grčka je savladala Nigeriju sa 2:1 nakon preokreta i tako stekla izgledne šanse za plasman u dalju rundu. Iako su na meču postignuta tri pogotka, presudni trenutak susreta odigrao se u 33. minutu, pri vodstvu Nigerije od 1:0 golom Kalua Učea u 16. minutu. Igrač sredine terena te zemlje Kaite dobio je direktan crveni karton zbog nepotrebnog šutiranja protivničkog igrača nakon njihovog duela. Brojčano inferiorni Nigerijci nisu izdržali ni do poluvremena jer je Grčka izjednačila u 44. minutu preko Dimitriosa Salpingidisa. Konačan rezultat postavljen je u 71. minutu kada je nakon nesigurne intervencije golmana Nigerije na odbijenu loptu natrčao Torosidis i postigao pogodak.

Selekciju Argentine od plasmana u osminu finala na Svetskom prvenstvu više deli teorija nego praksa posle trijumfa nad Južnom Korejom od 4:1 u utakmici drugog kola grupe B. Najzaslužniji za ubedljivu pobedu „gaučosa“ bio je trostruki strelac Gonzalo Iguain, koji je postigao prvi het-trik na Mundijalu posle osam godina. Pritisak pulena Dijega Armanda Maradone isplatio se u 17. minutu kada se lopta, posle centaršuta iz slobodnog udarca, nesrećno odbila od Park Čua i završila u mreži azijske selekcije. Plavo-beli su u 33. minutu udvostručili prednost golom Iguaina glavom, a kakvu-takvu neizvesnost u meč vratio je Li Čung pogotkom u sudijskoj nadoknadi. Iguain je svoj drugi a za „gaučose“ treći gol postigao u 76. minutu, doduše iz ofsajda, posle dvostrukog pokušaja Mesija i njegovog pogotka u stativu. Rezervista Kun Aguero je, četiri minuta kasnije, servirao loptu na glavu centarfora Reala, koji se samo poklonio i postavio konačan rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari