Kazahstan ovog vikenda prvi put proslavlja novi nacionalni praznik u čast predsednika Nursultana Nazarbajeva, dok mediji i opozicija te bivše sovjetske republike ukazuju na još veću represiju. „Dan prvog predsednika“ biće obeležen 1. decembra, na dan kada je Nazarbajev prvi put izabran za šefa države 1991, nekoliko sedmica nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Pošto praznik pada u subotu, vlasti su proglasile ponedeljak za neradni dan kako bi istakle značaj godišnjice. „Tog dana je prvi predsednik izabran … što je imalo neporeciv uticaj na razvoj naše države“, rekao je senator Anatolij Bašmakov. Nazarbajev je 1991. izabran za predsednika sa 98,7 odsto glasova na izborima na kojima je bio jedini kandidat. Samom sebi je 2010. dodelio titulu lidera nacije, što mu doživotno daje ovlašćenja da odlučuje o glavnim političkim pravcima zemlje, a ima i imunitet od krivičnog gonjenja.

Na izborima 2011. Nazarbajev je takođe izabran sa više od 95 odsto glasova. Uoči praznika, đaci moraju da pišu sastave na temu „Nursultan Nazarbajev – prvi predsednik“ i obilaze muzej posvećen šefu države. Na sam dan praznika biće prikazan film „Nebo mog detinjstva“, prvi deo trilogije posvećene životu Nazarbajeva. Na Univerzitetu Nazarbajev u Astani juče je počeo međunarodni forum na temu uloge predsednika u razvoju zemlje.

Analitičari podsećaju da se praznik poklapa sa prvom godišnjicom štrajka radnika, koji je u krvi ugušen. Ta pobuna, u kojoj je bilo 14 mrtvih, jedna je od najozbiljnijih, a nakon nje usledili su napadi vlasti na opoziciju.

Lider opozicione stranke Alga Vladimir Kozlov, koji je uhapšen u januaru, nedavno je osuđen na sedam i po godina zatvora zbog podsticanja na socijalnu mržnju i nasilje u cilju svrgavanja režima. Više medija uključujući dva glavna lista kritična prema vlasti, Glas republike i Pogled, zabranjena su zbog, kako je navedeno, „ekstremističkih“ aktivnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari