Majdanpečani i Borani su minulih dana zahvaljujući UG „Resurs centar“ iz Majdanpeka bili u prilici da saznaju nešto više o svojim pravima iz radnog odnosa, i to na zanimljiv način putem ankete sa „lakim pitanjima“ iz oblasti rada i zapošljavanja. Naime, najpre u Majdanpeku, a potom i dan kasnije u Boru organizovana je ulična akcija u okviru kampanje „Kaži i ti glasno“ tokom koje su aktivisti informisali građane o njihovim pravima, mehanizmima zaštite i upućivali ih na nadležne institucije i delili besplatne pravne savete u vezi sa radnim pravima.


-Resurs centar je i ranije sprovodio ulične akcije tokom kojih je uvideo da postoji dosta, da tako kažem, pravnih praznina kod građana, koji nisu dovoljno upoznati sa svojim radnim pravima. Ideja je da kroz jednu zanimljivu anketu vidimo gde su te pravne praznine i kasnije kroz edukaciju građanima ukažemo na njihova radna prava jer preduslov za korišćenje prava je poznavanje samih prava, objašnjava Dejan Škorić iz UG „Resurs centar“ Majdanpek.

Ova kampanja organizovana je u okviru projekta „Efikasnija uloga građana i civilnog društva u zaštiti prava radnika“, koju sprovodi Fondacija Centar za demokratiju sa partnerskim organizacijama „Zajednozajedno“ iz Beograda, „Timočkiklub“ iz Knjaževca i „Resurs centar“ iz Majdanpeka, a podržava USAID preko Instituta za održive zajednice u okviru programa „Građansko društvo za budućnost“. Tokom kampanje „Kaži i ti glasno“ u junu i julu nizom aktivnosti biće promovisan dostojanstven rad, a građani će biti informisani o svojim pravima iz radnog odnosa i kako da ta prava zaštite. Takođe, biće predstavljeni i kratki video-spotovi koji govore o borbi pojedinaca za svoja prava i dostojanstvo, preduzetništvu, kao i uspešnim pričama o udruživanju radnika čak i na inicijativu poslodavca.

Ulične akcije, poput ovih održanih u Majdanpeku i Boru, biće održane u 12 gradova u Srbiji, dok će ukupni rezultati biti predstavljeni na završnoj konferenciji u Beogradu. Do sada su ulične akcije održane u Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Nišu, Beogradu, Pirotu, Majdanpeku, Boru i Knjaževcu, a u prvoj nedelji jula kampanja „Kaži i ti glasno“ biće na isti način sprovedena u Zaječaru, Kladovu i Negotinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari