Bivši direktori JKP Lisje, Srboljub Bubnjević (DS), i Damir Kondić (LSV), nečinjenjem su oštetili preduzeće za najmanje 12 miliona dinara, saopštila je juče organizacija Treća Srbija. Toliko iznose kazne i kamate zbog kršenja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a Poreska uprava je donela rešenje o naplati tih sredstava.


– Dok su bili direktori, kršili su odredbe zakona koji je na snazi od juna 2010. godine. Gospoda Bubnjević i Kondić nisu podnosili izveštaj o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom od juna 2010. do novembra 2012. godine, niti su uopšte obraćali pažnju na ovu zakonsku obavezu. Sadašnjeg direktora Stojana Ivaniševića nisu obavestili o postojanju problema, za koji je saznao dolaskom poreske inspekcije u novembru 2012, nakon čega se obaveze redovno izmiruju – kaže Sava Stambolić, portparol Treće Srbije.

Ono što čini ovaj podatak još šokantnijim jeste činjenica da Lisje od početka primene zakona ima u radnom odnosu 12 lica sa invaliditetom, samo je potrebno da to bude pravno potvrđeno. Ovaj broj zaposlenih sa invaliditetom bi bio i preko kvote koja je propisana za Lisje i ne bi bilo nikakvog osnova da se plaćaju kazne, kažu u Trećoj Srbiji.

– Da su kadrovi DS-a i LSV-a o tome vodili računa i uredno plaćali penale, dok bi u međuvremenu zaposlene osobe sa invaliditetom učinili pravno vidljivim, ovaj ogroman trošak za preduzeće bio bi izbegnut. Na ovaj način, ne samo da je ugrožena finansijska egzistencija i funkcionisanje Lisja, već su grubo povređena sva ona ljudska prava za koje se predstavnici DS-a i LSV-a godinama unazad deklarativno zalažu pokušavajući da ih monopolizuju, a da ih pritom suštinski ne uvažavaju. Posebna je priča činjenica da je praktično još od 2008. godine zbog nedostatka grobnih mesta upitno gde će se Novosađani sahranjivati. Nestručnim i nedomaćinskim rukovođenjem, prethodna vlast je ostavila ne samo ogromne dugove i potraživanja, već i sramotu zbog otvoreno diskriminatorskih principa poslovanja. Ono na šta su demokrate četiri godine okretale glavu i slegale ramenima, rešili smo za svega par meseci. Sigurni smo, međutim, da će oni koji su Lisje doveli do ivice propasti i u ovom rezultatu pronaći nešto „fašističko” i sporno – kazao je Stambolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari