– Eritreja se našla na listi „neposlušnih država“ nakon što je Savet bezbednosti UN juče uveo sankcije ovoj zemlji. Eritreja je na ovaj način kažnjena zbog snabdevanja oružjem pobunjenika Al Kaide u Somaliji i zbog okupacije sporne teritorije na njenoj granici sa Džibutijem.

Na glasanju u Njujorku, samo Libija je bila protiv dok je Kina bila uzdržana, što ukazuje da većina zemalja osuđuje Eritreju koju navode kao glavnog krivca za destabilizaciju situacije u afričkom rogu. Eritreja je u ratu i sa Etiopijom i Džibutijem, a podržava i islamske pobunjenika iz redova Al Šababa u njihovim borbama u Somaliji, uprkos oružanom embargu njenog suseda.

Mark Lal Grant, britanski predstavnik u UN, izjavio je da se nada da će Etiopija shvatiti ozbiljno upozorenja Saveta bezbednosti UN. „Britanija apeluje na Eritreju da zaustavi ilegalne akcije te da se obaveže da će sa međunarodnim partnerima raditi u cilju stabilnosti Roga Afrike“. Međutim, ambasador Eritreje u UN odbacio je odluku Saveta bezbednosti i krivicu svalio na SAD i Etiopiju. „Savet bezbednosti je rešio da uvede sankcije Eritreji na osnovu laži koje šire režima u Etiopiji i američka administracije“, navodi Araja Desta, evropski predstavnik u UN.

Rezolucija Saveta bezbednosti UN je redak slučaj „sekundarnih sankcija“ uvedenih nekoj zemlji okrivljenoj da krši sankcije u drugoj državi. Posmatračka grupa UN optužila je Eritreju za tajno snabdevanje oružjem, uključujući rakete i eksplozive islamskim pobunjenicima koji pokušavaju da obore tranzicionu vladu Somalije koju podržava Zapad.

Rezolucija se odnosi na uvoz i izvoz naoružanja u i izvan Eritreje i poziva sve članice UN da nadziru sumnjive vazdušne i pomorske isporuke koje izlaze ili ulaze u Eritreju. Takođe se uvodi i zabrana na putovanja i zamrzava sva imovina eritrejskim političarima i vojnom rukovodstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari