Vlasnici automobila i motocikala do 18. septembra moraju da nabave novi komplet za pružanje prve pomoći usklađen sa srpskim standardom, istaknuto je juče na konferenciji za novinare Auto-moto saveza Srbije.


Na skupu je istaknuto da su novi propisi koji se odnose na nove komplete prve pomoći deo Pravilnika o tehničkim uslovima vozila, koji je usvojen u septembru prošle godine, a vozači motornih vozila imali su rok od godinu dana da nabava e neophodnu prvu pomoć. U Srbiji je registrovano oko 2,5 miliona automobila i motocikala, a do sada je prodato oko milion kompleta za pružanje prve pomoći.

Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, istakao je da će prva pomoć morati da se menja svakih pet godina, a kazna za njeno neposedovanje iznosi 5.000 dinara za vozače i od 60.000 do 600.000 za pravno lice.

– Ukoliko određenom medicinskom sredstvu istekne rok trajanja, vozači će morati da ga zamene ispravnim proizvodom i ceo set će se smatrati važećim. Bitno je da su sva sredstva u kutiji na broju i da su ispravna, odnosno da imaju rok trajanja, ukazao je Jovanović.

Damir Hadžić, načelnik Sektora za puteve i bezbednost u Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku, podsetio je da je poslednjih 20 godina iz obuke vozača bila isključena obuka za primenu prve pomoći. Prema njegovim rečima, osim prve pomoći, većoj bezbednosti na putevima može da doprinese i bolje stanje puteva, voznog parka, kao i edukacija.

– Promena stanja na putevima, ali i kvaliteta voznog parka može se očekivati u narednih pet do deset godina, ali edukacija se mora primenjivati od najranijih perioda života, jer poštovanje pravila u saobraćaju nije samo u cilju izbegavanja kazni, koje su visoke, već je poštovanje propisa uslov za spasavanje ljudskih života, naglasio je Hadžić. On je dodao da je ove godine u saobraćaju poginulo 20 osoba više nego prošle godine, od čega je za 70 odsto povećan broj nastradalih pešaka, jer je na njih najteže uticati da poštuju pravila.

Cene od 1.200 do 2.500 dinara

Nova kutija za prvu pomoć čija se cena kreće od 1.200 do 2.500 dinara, osim zavoja, makazica i ostalih standardnih proizvoda koji su se do sada u njoj nalazili, sadrži i pokrivač za održavanje temperature i masku za davanje veštačkog disanja. Demir Hadžić je na pitanje novinara o većoj ceni paketa prve pomoći u odnosu na druge zemlje, kao što je na primer Nemačka, rekao da je cena veća kad je tržište manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari