Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, čije je sedište u Novom Sadu, saopštilo je da je doneta još jedna presuda protiv trgovaca zaštićenim vrstama ptica. Naime, G. K. iz Kruševca proglašen je krivim presudom Prekršajnog suda u Pančevu krivim 24. maja ove godine, i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 100.000 dinara, za prekršaj po osnovu Zakona o zaštiti prirode.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Usprkos žalbi koju je uložio, Prekršajni apelacioni sud u Beogradu potvrdio je nedavno navedenu presudu, odbivši tako žalbu okrivljenog. G. K. je tokom akcije Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koja je uz pomoć volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije izvedena na izložbi sitnih životinja u Pančevu, krajem februara 2014. godine, uhvaćen kako u kavezima drži i nudi na prodaju 40 primeraka strogo zaštićenih vrsta ptica. Iste je uhvatio u prirodi, i držao u zarobljeništvu, pre nego što ih je u kavezima doneo na navedenu izložbu.

Reč je o dva čiška, šest crnoglavih grmuša, četiri zebe, jednoj crnogrloj strnadici, dve strnadice žutovoljke, dve zelentarke, šest šumskih ševa, jednom kosu i 16 zimovki, koje su sve strogo zaštićene vrste kod nas. Zaplenjene ptice koje su bile u lošoj fizičkoj kondiciji, izgladnele ili obolele, prebačene na rehabilitaciju u prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta „Palić“, dok je ostatak pušten u Nacionalni park „Fruška gora“.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije naglašava da je hvatanje i držanje u zarobljeništvu strogo zaštićenih ptica radi prodaje i razmnožavanja u kavezima masovna pojava. Ornitolozi zato poručuju da je jedini način zaustavljanja ove učestale pljačke prirode sistematsko otkrivanje i kažnjavanje onih koji su uporni u ovim kriminalnim radnjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari