Kažnjena zbog stručnosti 1Foto: Nenad Kovačević

Dr Radmila Smiljanić smenjena je sa mesta načelnice Službe za transfuziju Opšte bolnice Užice jer je, bez ovlašćenja direktora Zdravstvenog centra Užice, javno ukazivala na štetne posledice primene novog Zakona o transfuzijskoj medicini.

Lekarki, koja je je smenjena bez obrazloženja, zabranjeno je da komunicira sa novinarima i zbog toga nije želela da kaže bilo šta za Danas.

Po Statutu Zdravstvenog centra Užice, kako je za lokalni sajt Infoera objasnio direktor dr Miloš Božović, „niko od zaposlenih, bez odobrenja direktora tog centra, nema pravo da javnosti daje službene informacije“. Bivšoj načelnici i uglednoj doktorki je dozvoljeno da u medijima populariše značaj dobrovoljnog davalaštva, ali joj je oduzeto pravo da kao građanka i stručnjakinja iskaže stav o zakonu koji iz korena reformiše službu transfuzije u zemlji. Nalog za smenu, navodno je stigao iz Ministarstva zdravlja, a njenu argumentaciju su, osim dobrovoljnih davalaca krvi u Zlatiborskom okrugu, podržali i predstavnici užičke vlasti, od kojih naravno, niko zbog toga nije smenjen.

Ukidanjem užičke transfuzije, kako je mesecima isticala doktorka, zbog specifičnosti i Zlatiborskog okruga i udaljenosti od Beograda, bilo bi dovedeno u pitanje zdravlje oko 330.000 građana, preti opasnost da užička bolnica ostane bez potrebnih količina krvi i da se ugasi dobrovoljno davalaštvo. Da lekarka, zajedno sa dobrovoljnim davaocima iz užičkog regiona, nije javno i argumentovano kritikovala novo zakonsko rešenje, užička javnost ne bi saznala da je u planu da se užička transfuzija ukine i da postane bolnička banka krvi, koja ne bi bi imala pravo da prikuplja i obrađuje krv, već bi se njime snabdevala iz drugih i udaljenih centara.

Novim zakonom, koji stupa na snagu 1. januara 2019. godine, predviđeno je ukidanje 47 lokalnih transfuzioloških službi u zemlji, a time i užičke, a krv će se prikupljati, obrađivati u četiri centra – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, jer u njima postoje medicinski fakulteti i iz njih će se distribuisati.

Zbog smene dr Smiljanić, neka udruženja su najavila bojkot akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, a Radovan Janjić, predsednik Udruženja „Kap po kap“, koje okuplja železničare, kaže za Danas da će to „negativno uticati na članove tog udruženja i da to nije smelo da se desi“.

– Dr Radmila Smiljanić je iskusna, stručna i ugledna ličnost i među kolegama u zemlji i među davaocima, a i sama je dobrovoljni davalac krvi i ima pravo da informiše i nas i širu javnost o tome šta nam donosi reforma, kazao je za Danas Janjić i dodao da „niko nije protiv reforme, odnosno protiv uvođenja standarda EU u toj oblasti, ali da se moraju uvažiti specifičnosti Zlatiborskog okruga““.

– Najbolji stručnjak za uvođenje evropskih standarda je upravo dr Smiljanić, jer je pet godina bila evaluatorka EU za transfuziološku službu u Srbiji i veoma je kompetentna da govori o reformi naše transfuziološke službe, poručio je Janjić i naveo da će to udruženje 15. jula, do kada se očekuje stav države o sudbini užičke transfuzije, odlučiti koje korake će preduzeti i da li će organizovati akcije prikupljanja krvi.

Iz istih razloga, dr Smiljanić je smenjena s mesta načelnice 2005. godine, takođe bez obrazloženja, kada se najavljivala tadašnja reforma transfuzije u zemlji, da bi ponovo bila imenovana na tu dužnost početkom ove godine, kako bi se izborila za to da ta služba ostane u Užicu i da bi, svojim ugledom, popularisala davalaštvo.

Subjedinica Instituta iz Beograda

Dr Miloš Božović je juče izjavio da je „potvrđeno da će Služba transfuzije ostati na istom nivou i da će nastaviti da radi, jer je Užice prepoznato da razvija kardiohirurgiju, kao četvrti centar u Srbiji“, te će se „krv samo uzorkovati u Beogradu, a da će se obrađivati u Užicu i da će se sve ostale aktivnosti transfuzije i davalaštva ostati nepromenjene“. I Vidoje Drndarević, predsednik Saveta za zdravstvo Užica, pre neki dan je izjavio da je gradska vlast „dobila informaciju od direktorke Uprave za biomedicinu da užička transfuzija ostaje u sadašnjem obimu“ i da bi „trebalo da bude subjedinica Instituta za transfuziju u Beogradu“.

Ništa od specijalnog statusa

Dr Vesna Rakonjac, direktorka Uprave za biomedicinu, izjavila je za Večernje novosti da će „Služba za transfuziju u Užicu biti transformisana, kao i ostalih 46 lokalnih centara, i po novom zakonu o transfuziji, od 1. januara sledeće godine, funkcionisaće kao banka krvi“, poručivši da „Užice, bar zasad, neće dobiti nikakav „specijalni status“. „Užice je ostavljeno za kraj godine i po planu ta služba, sa istim obimom posla kao do sada, treba da radi do 31. decembra“, izjavila je dr Rakonjac i navela da užička služba „ima pravo da traži da postane nešto drugo od bolničke banke krvi, pa možda i subslužba Instituta za transfuziju u Beogradu, ali da takvu odluku, posle podrobne analize, može da donese samo Republička stručna komisija za transfuziju“. “ Zakon je precizan i transfuziološki centar može da postoji samo u mestima gde postoji univerzitet sa medicinskim fakultetom“, poručila je dr Rakonjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari