Kecman će rešavati ubistva novinara 1Foto: Stefana Savić

Vršilac dužnosti direktora policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je smenjeni načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Beograda Dragan Kecman upućen u načelstvo UKP u sedištu MUP, kako bi se, zbog važnosti slučajeva ubijenih novinara u Srbiji, u potpunosti posvetio njihovom rešavanju.

 

Obavljajući dve značajne funkcije istovremeno, načelnika beogradske kriminalističke policije i prvog čoveka tima za istraživanje ubistava novinara, Kecman nije mogao da pruži maksimalan doprinos na obe pozicije, naveo je Rebić u pisanoj izjavi.

Kako je objasnio, napravljen je određeni pomak koji vodi ka rasvetljavanju ubistava novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i zato je potrebno nastaviti intenzivan rad.

Očekujemo da se ulože dodatni napori i ostvare svi ciljeve koji su zacrtani prilikom formiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara, jer je to veoma važan i značajan posao za Srbiju, istakao je Rebić.

On je dodao da su netačne spekulacije koje su se pojavile u medijima da je Kecman smenjen zbog slučaja Savamala.

Smenjeni načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) za grad Beograd Dragan Kecman izjavio je prethodno danas, u pismu upućenom dnevnom listu „Politika“, da ne zna zašto je smenjen i istakao da stanje bezbednosti i rezultati rada UKP Beograd nikada nisu bili bolji.

„Stanje bezbednosti i rezultati rada UKP Beograd nikada nisu bili bolji, nego u poslednjih godinu dana. O tome govori statistika. Ne znam zašto sam razrešen. To je na vama novinarima da utvrdite“, naveo je Kecman.

On je rekao da je jutros, rešenjem ministra policije u tehničkoj vladi Nebojše Stefanovića, razrešen pozicije načelnika UKP za grad Beograd i raspoređen, bolje rečeno degradiran na drugo, izvršilačko radno mesto.

Kecman je istakao da je pročitavši pažljivo suvoparno rešenje koje mu je uručeno uočio da se ono često, gotovo ritualno, poziva na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, kao na citate Svetog pisma ili Gorskog vijenca.

Što sam duže čitao, jasnije sam shvatao da nisam razrešen funkcije zbog nekog svog propusta, krivice, prekoračenja nadležnosti ili loših rezultata, već zbog „potrebe službe, procesa i organizacije rada“, što je isto kao da sam žrtva slučajnosti, prirodne stihije ili dejstva više sile, piše u Kecmanovom pismu.

On je kazao da bi, kao profesionalac, ćutke prihvatio novonastalu situaciju da se u medijima nisu pojavile insinuacije da njegova smena ima veze sa slučajem Savamala.

Nisam učestvovao u slučaju Savamala i apsurd je da se pojave i najbezazlenije spekulacije u vezi sa tim, rekao je Kecman.

S tim u vezi, on je istakao da je odmah nakon rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici insistirao da se izvrši uviđaj na licu mesta i da se postupi u skladu sa pravnim normama, o čemu postoji i službena dokumentacija.

Smenjeni načelnik UKP je dodao da je kao član Komisije za istraživanje ubistava novinara nastojao da se utvrdi istina.

„Izgleda da nekome smeta što je istraga na korak od rešenja slučaja ubistva Milana Pantića. Da li je moje razrešenje poruka ubicama novinara i građana ove zemlje da sada opet mogu bez ikakvih prepreka i komplikacija da likvidiraju one koji drugačije misle“, upitao je Kecman.

On je postavio i pitanje da li je odgovoran i zbog toga što je njegov naslednik, njemu nametnuti zamenik, često, mimo njegove saglasnosti, a na osnovu direktive iz vrha MUP, vodio slučajeve umesto njega.

Pitam se za šta je on danas nagrađen. Za rijaliti istragu ubistva pevačice Jelene Krsmanović, za bahato preskakanje hijerarhije, odsustvo timskog rada ili amaterizam, kazao je Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari