Naser Keljmendi, koga su SAD stavile na „crnu listu“ kao opasnog narko-dilera, nalazi se u Peći na Kosovu i Metohiji, potvrđeno je Danasu iz više izvora na KiM. Spekuliše se da se Keljmendi u međuvremenu „pomirio“ sa jednim od najbogatijih i najuticajnijih kosovskih biznismena Ekremom Lukom, takođe iz Peći, jer su mediji ranije objavili da je Keljmendi napustio Peć, upravo zbog sukoba sa Lukom.

Podsetimo, Keljmendi je izbegao hapšenje u policijskoj akciji „Lutka“ u BiH. U tri policijske akcije tokom ove nedelje – „Lutka“, „Imperijal“ i „Bos“ – koje su izveli pripadnici MUP-a Republike Srpske, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, MUP-a Kantona Sarajevo i Tužilaštva BiH uhapšeno je više osoba, koje se dovode u vezu sa ubistvima, pokušajima ubistva, iznudama, zelenaštvom i razbojništvima.

Inače, spekuliše se da je Keljmendi vođa jedne od najjačih albanskih kriminalnih grupa na Balkanu. Veruje se da Keljmendi poseduje niz nekretnina u regionu.

Bezbedonosna agencija iz BiH, SIPA, u prezentaciji pod nazivom „Zločinačka organizacija Naser Keljmendi“, koja je 2008. predstavljena na sastanku Generalnog sekretarijata Interpola u Francuskoj, navodi da je Keljmendi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u regionu, koja je umešana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i zelenašenje. Kako se navodi u tom dokumentu, ova organizacija ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj se širi i na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Nemačku i SAD.

Mediji u Srbiji spekulisali su i da je Keljmendi glavni finansijer i organizator prometa heroina koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a zatim ka Zapadnoj Evropi. U prezentaciji SIPA navodi da se Keljmendi do osamdesetih godina na Kosovu bavio švercom tekstila i zlata iz Turske, a tokom sankcija devedesetih krijumčario je naftu, cigarete i narkotike, kao i da se nakon početkom sukoba na Kosovu „posvetio“ oružju. On je državljanin BiH od 1998. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari