Novi-stari predsednik moraće i u drugom mandatu da se suoči sa podeljenim Kongresom, s obzirom na to da su demokrate zadržale kontrolu nad Senatom, a republikanci nad Predstavničkim domom.


Ipak, novina je to da su ovi parlamentarni izbori označili povratak najpoznatije političke loze u Kongres budući da je Patrik Kenedi, bratanac ubijenog američkog predsednika Džona Kenedija u utorak izabran za poslanika.

Demokrate, koje su pred izbore morale da odbrane više poslaničkih mesta , bile su viđene kao ranjivija politička partija u Senatu, gde se od ukupno 100 mesta glasalo za 33.

Dva republikanska kandidata u državama Misuri i Indijana, koja su tokom kampanje imala suviše radikalne opaske o silovanju i abortusu izgubila su borbu za poslaničke stolice, dok je jedan republikanac u liberalnom Masačusetsu ostao bez svog mesta u Senatu. Republikanci su, takođe, izgubili svoje poslaničko mesto u državi Mejn, u kojoj je pobedio nezavisni kandidat blizak demokratama. Demokrate su, tako, zadržale neznatnu nadmoć u Senatu, iako je republikanski kandidat uspeo da preuzme demokratsku poslaničku stolicu u državi Nebraska. Posle ovih izbora, demokrate u Senatu bi trebalo da imaju 53 mesta, a republikanci 45. Republikanci su na dobrom putu da zadrže prilično ubedljivu većinu u donjem domu Kongresa – Predstavničkom domu.

S druge strane, većina u Senatu demokratama će doneti zaštitu od republikanskih pokušaja da onemoguće sprovođenje ranijih Obaminih zakonskih predloga, kao što je reforma zdravstvene zaštite, koja će u potpunosti stupiti na snagu 2014. Stoga ova pobeda znači ratifikaciju zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Takođe, reizbor Obame znači da njegova ekonomska vizija još živi. Očekuje se da će administracija pokušati da uvede poreze bogatima radi smanjivanja velikog budžetskog deficita. Obama će narednih meseci nastojati da postigne sporazum sa Kongresom o prihvatanju mera za smanjenje deficita, a zatim će krenuti na izmenu propisa za imigraciju i reformu poreskog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari