Najbolji fudbaleri Srbije oprostili su se od Svetskog prvenstva u Južnoj Africi. Nisu umeli i imali sreće da iskoriste mnogobrojne šanse iz prvog poluvremena meča s Australijom, nisu sprečili dva protivnička šuta sa (polu)distance u drugom delu odlučujućeg duela za plasman u osminu finala, dobili jedanaesterac u foto-finišu velike borbe s „kengurima“ ni našli načina da iz igre dođu do, prolaza u drugi krug SP vrednog, nerešenog rezultata pa su u drugu fazu Mundijala iz D grupe otišle Nemačka i Gana, dok su „orlovi“ završili kao poslednji u toj konkurenciji, sa jednom pobedom, dva poraza i tri boda – 1:2 (0:0).

A, sve je moglo biti drugačije da je do odlaska na pauzu makar jedna lopta završila iza leđa, sve vreme turnira, raspoloženog Marka Švarcera. Mada su retko probijali po levoj strani, gde je iza Jovanovića delovao mundijalski debitant Obradović (zamenio Kolarova, pošteđenog zbog rizika od drugog žutog kartona i suspenzije u nokaut rundi), izabranici selektora Radomira Antića su preko Krasića i Ivanovića na suprotnoj strani terena, odnosno (kao protiv Nemaca) u napadu usamljenog Žigića često i opasno pretili prekaljenom čuvaru mreže „kengura“. Nisu, međutim, imali dovoljno koncentracije u odsudnim trenucima, što je olakšavalo posao Fulamovom golmanu, inače jednako sigurnom i na udarce iz neposredne blizine i na duge lopte. Puleni Pima Vilbeka predstavili su se u očekivanom svetlu – trčali su, „tukli“ se i skakali kao da oni imaju realnije šanse da se nađu među 16, ali im naša (pogotovo u vazduhu) sigurna zadnja linija nije dozvoljavala konkretne prilike za gol. Izgledalo je da je samo pitanje vremena kada će Srbija materijalizovati veći posed lopte i ofanzivu protiv žilavih, neumornih i germanski upornih Australijanaca, ali to se nije dogodilo.

Sve do završnice nastavka u kojem su „orlovi“ pre svega fizički pali i dopustili da budu matirani za samo pet minuta. Prvo je Tim Kejhil pokazao zašto je najveća australijska fudbalska zvezda. Vilkšir je centrirao s desnog boka, a napadač Evertona glavom, pored Vidića, savladao nemoćnog Stojkovića, čijom zaslugom nismo i pre ove situacije kažnjeni za preoprezan pristup u drugom poluvremenu (69. minut). Malo zatim „orlovi“ su opet morali s centra. Ovog puta krivicom Breta Holmana (74). Vezista Az Alkmara pribrano je reagovao na prekid našeg napada na sredini terena, povukao loptu i kada se uverio da je pobegao sporim i statičnim čuvarima raspalio po njoj s 25 metara u donji levi ugao nedovoljno dugačkog vratara Srbije. Posle početnog šoka od neočekivanog minusa naši fudbaleri su krenuli na sve ili ništa, bilo je još izglednih situacija za popravljanje štete, ali je samo Marko Pantelić zatresao mrežu. Tošić je poslao snažan udarac s velike daljine, iskosa, Švarcer je ispustio loptu a špic Ajaksa bez problema, iz blizine, produžio nadu u potreban remi (84). Naš tim mu je bio najbliži u trenutku kada je Kejhil rukom okrznuo jedno bočno dodavanje, ali je sudija Urugvajac procenio da kod Australijanca nije postojala namera za tim, pa je ostao nem na proteste srpske ekipe, čiji igrači su i posle meča dugo i žestoko protestvovali zbog (ne)spornog penala.

A, o njemu će se još dugo raspravljati. O kompletnom učinku i utisku Srbije na Mundijalu još više. Ova ekipa napravila je mnogo samim plasmanom na najveće planetarno takmičenje, ali stiče se utisak da je mogla i morala dalje od začelja, ispostavilo se, prejake D grupe.

AUSTRALIJA – SRBIJA 2 :1 (0:0)

Strelac: Kejhil 69, Holman 73 – Pantelić 84. Stadion: Mbombela. Gledalaca: 37.836. Sudija: Horhe Larionda (Urugvaj). Žuti kartoni: Bičamp, Vilkšir, Emerton (Australija), Luković, Ninković (Srbija).

Australija: Švarcer, Vilkšir (od 82. Garsija), Bičamp, Nil, Karni, Čulina, Valeri (od 65. Holman), Emerton, Brešano (od 66. Čiperfild), Kejhil, Kenedi.

Srbija: Stojković, Ivanović, Vidić, Luković, Obradović, Stanković, Kuzmanović (od 77. Lazović), Ninković, Krasić (od 62. Tošić), Jovanović, Žigić (od 67. Pantelić).

Antić: Fudbalska nepravda

Fudbal je u ovom meču bio nepravedan prema nama. Propustili smo minimum deset dobrih šansi i imamo za čim da žalimo. Zaslužili smo mnogo više, ali su nas imperativ pobede i promašene prilike doveli u neku dilemu, kao da su nas sputali. Nažalost, u ovom sportu ne pobeđuje uvek bolji. Nikome od igrača ništa ne zameram. Svi znamo da smo zaslužili mnogo više od četvrtog mesta u grupi i ovakvog oproštaja od Mundijala. Sve u svemu, misim da i pored dva poraza nismo ostavili loš utisak i da imamo razloga za zadovoljstvo.

Sukob Lazovića sa navijačem

Odmah po završetku nastupa Srbije na Mundijalu, umalo je došlo do sukoba između Danka Lazovića i jednog srpskog navijača. Ljutiti simpatizer „orlova“ gađao je u dva navrata plastičnom flašom Lazovića, koji je prethodno loše dodao Marku Panteliću pri stopostotnoj šansi u nadoknadi vremena, a ovaj je posle meča želeo fizički da se obračuna sa njim. Lazović je preskočio reklamu i stigao do ograde, ali u poslednjem trenutku reagovalo je obezbeđenje i redari na terenu, tako da je izbegnut teži incident.

Kuzmanovićeva tridesetica

Sinoćnji meč bio je 30. u reprezentativnoj karijeri Zdravka Kuzmanovića. Dvadesetdvogodišnji vezista Štutgarta i nekadašnji kapiten mlade selekcije Švajcarske za A tim naše zemlje debitovao je 2. juna 2007. protiv Finske, a već u drugom nastupu postigao je oba gola u porazu od Belgije (2:3).

Tribine obojene u žuto

Australijski fudbaleri imali su fantastičnu podršku s tribina. Reprezentaciji tradicionalno odani sunarodnici Kejhila, Čuline, Švarcera i ostalih iskoristili su blizinu „petog kontinenta“ Južnoj Africi, u velikom broju su došli u Nelspruit i u žuto obojili tribine velelepnog Mombela stadiona. Pristalica Srbije bilo je neuporedivo manje, jedva su se čuli od „rivala“, koji su uz zvuk čuvenih vuvuzela umeli da proslave Pirovu, ali na kraju ipak zasluženu pobedu svojih ljubimaca.

Osmina finala

26. jun

16.00 Port Elizabet

Urugvaj – Južna Koreja

20.30 Rustenburg

SAD – Gana

27. jun

16.00 Blumfontejn

Nemačka – Engleska

20.30 Johanesburg

Argentina – Meksiko

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari