Kenijski borbeni avioni bombardovali su juče pozicije militantne islamističke grupe Al Šabab u susednoj Somaliji, kazao je portparol vojske Dejvid Obonjo, prenosi Bi-Bi-Si. Na meti su bila dva kampa – Gondodove i Ismail u regionu Gedo, koji koriste pripadnici Al Šababa da uđu u Keniju.


„Izveli smo napad na ove dve oblasti na osnovu informacija da upravo odavde pripadnici Al Šababa izvode napade na Keniju“, navodi vojska. Ovo je ujedno i prvi odgovor Kenije na prošlonedeljni napad Al Šababa na Univerzitet Garisa kada je stradalo 148 ljudi. Predsednik Uhuru Kenijata obećao je da će na ovaj napad, najteži na kenijskom tlu posle napada na ambasadu SAD u Najrobiju 1998. kada je ubijena 231 osoba, odgovoriti „na najteži mogući način“. „Svi odgovorni i saučesnici biće izvedeni pred sud“, obećao je Kenijata.

U saopštenju Al Šababa navodi se da je napad na Garisu, koji je 200 kilometara od somalijske granice, osveta jer je Kenija slala vojnike u Somaliju da se bore sa mirovnjacima Afričke unije protiv grupe. Ova militantna grupa je ogranak Al Kaide i preti da „oboji krvlju kenijske gradove“, prenosi Gardijan. Policija je pojačala mere bezbednosti u šoping molovima i javnim zdanjima u Najrobiju i istočnom obalskom regionu, koji je do sada bio na meti napada ove terorističke grupe, piše britanski dnevnik.

Al Šabab, koji je u jednom trenutku kontrolisao veći deo Somalije, izgubio je u proteklih nekoliko godina ogroman deo teritorije, iako su diplomate u više navrata upozoravale da ovo nije umanjilo njihovu sposobnost da izvodi gerilske napade kod kuće i u inostranstvu. Bezbednosna situacija u Keniji se pogoršala proteklih godina nakon što se Najrobi angažovao u Somaliji pruživši podršku somalskoj vojsci u borbi protiv tamošnjeg Al Šababa, koji pokušava da stvori islamsku državu u toj zemlji.

Preživeli u prošlonedeljnom napadu na univerzitetski kampus govore o nemilosrdnim napadačima koji su po učionicama „lovili“ nemuslimanske studente.

Reuben Mvavita (21), student, kaže da je video tri studentkinje kako kleče ispred napadača moleći za milost. „Greška koju su napravili jeste kada su izgovorili „Isuse spasi nas“. Tada su im odmah pucali u glavu“, navodi Mvavita.

Nekoliko sati nakon napada Kenija je raspisala nagradu u vrednosti od 20 miliona šilinga (145,000 britanskih funti) za hapšenje Mohameda Mohamuda, bivšeg profesora sa Garise koji je sada „najtraženiji čovek“, a kenijski mediji ga dovode u vezu sa dva odvojena napada Al Šababa u susednom regionu Mandera 2014. Međunarodna dobrotvorna organizacija „Open dors UK“ upozorava da je progon hrišćana rastući problem u Keniji, koja se na listi ove organizacije popela sa 43. na 19. mesto po ugroženosti nemuslimanskog stanovništva.

Analitičari kažu da ovaj napad pokazuje da teroristi sada vide školu i decu kao lake, simbolične mete za napade koji će puniti naslovnice. Džihadistička grupa Al Šabab, čiji naziv na arapskom znači „mladi“, od 2011. je organizovala više napada širom Kenije, uključujući i onaj na tržni centar „Vestgejt“ 2013, kada je ubijeno 67 ljudi. Ovog puta na nišanu su se našli pre svega hrišćani, u zemlji u kojoj oni čine većinu stanovništva.

Uspešna afrička priča

Kenija je dugo bila „uspešna priča“ Afrike, kao relativno stabilna, mirna i prosperitetna zemlja, iako okružena susedima koje su decenijama pogađale velike nesreće – Somalija je zahvaćena dugogodišnjim građanskim ratom, Ruanda je bila poprište genocida, a Etiopija je iscrpljena strašnom glađu. Kenija je pak važila za poslovno, transportno i turističko središte, te je privukla i zapadne interese, u čemu bi takođe moglo da se nađe objašnjenje zašto Al Šabab, kao ogranak Al Kaide, uzima toliko puta na nišan baš tu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari