Učesniku u Novosadskoj raciji Šandoru Kepiru za 5. maj zakazan je proces na sudu u Budimpešti. Očekuje se da bi presuda mogla biti izrečena dve nedelje posle početka suđenja.


Mađarsko tužilaštvo podiglo je protiv nekadašnjeg kapetana fašističkih jedinica armije Mikloša Hortija u februaru ove godine optužnicu zbog ratnih zločina počinjenih u Srbiji tokom Drugog svetskog rata. Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine zahtevom za sprovođenjem istrage pokrenulo je postupak protiv Kepiroa u septembru 2008. Tada je za nekadašnjim oficirom ozloglašene armije, koji u Budimpešti živi od 1996, raspisana poternica, međutim mađarski odgovor je bio da joj ustav ne dozvoljava izručenje svojih državljana.

Šandoru Kepiru se na teret stavlja komandovanje patrolom koja je lišila života četvoro civila, zatim što je grupu od 30 Novosađana, koji su kasnije ubijeni, deportovala u nepoznatom pravcu, zbog učešća u deportaciji novosadskih Jevreja u Aušvic 1944. godine, te ubistva dva brata, uhvaćena u bekstvu.

Portparolka mađarskog Tužilaštva Gabrijela Škoda u februaru je saopštila da je u Novosadskoj raciji učestvovalo oko 200 patrola žandarmerije sa po 10 do 12 ljudi. Jednom od patrola rukovodio je Kepiro.

U Novosadskoj raciji januara 1942. godine stradalo je više od 1.300 civila, najviše Jevreja, Srba i Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari