Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je juče u Baliju da su SAD i Rusija „veoma zadovoljne“ dosadašnjim učinkom u uništavanju hemijskog oružja u Siriji. Na zajedničkoj konferenciji za medije sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, Keri je rekao da režim sirijskog predsednika Bašara al Asada zaslužuje pohvalu za dosadašnje poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti UN o eliminaciji hemijskog oružja.


On je, međutim, dodao da se Asad time nije izvukao iz neugodne situacije i da mora da se povinuje zahtevima iz rezolucije. Prema Kerijevim rečima, „izrazito je značajno“ što je prvi kontigent spornog oružja u nedelju uništen, i to samo nekoliko sedmica pošto je rezolucija usvojena. „To je dobar početak, i treba da ga pozdravimo“, istakao je Keri.

Lavrov je izjavio da Asadov režim, koji je saveznik Rusije, u potpunosti sarađuje, ali je naglasio i da opozicija mora da osigura da hemijsko oružje ne padne u ruke ekstremista. Podsetimo, Moskva je upravo optužila opoziciju da stoji iza napada nervnim gasom sarin 21. avgusta u predgrađu Damaska, iako većina zemalja za to okrivljuje sirijski režim.

Keri i Lavrov su istakli da napreduju pripreme za međunarodnu konferenciju, koja bi trebalo da pomogne u uspostavljanju prelazne vlade u Siriji, a iz UN je saopšteno da ova organizacija želi da bude domaćin sastanka u Ženevi, sredinom novembra. Lavrov je rekao da je sirijska vlada pristala da učestvuje na toj konferenciji i pozvao SAD i druge pristalice opozicije da ubede Asadove neprijatelje da prisustvuju najavljenom sastanku. Inače, opozicija nije jedinstvena, te ne može da okupi delegaciju koja bi mogla da prisustvuje mirovnoj konferenciji u Ženevi.

Šefovi diplomatija SAD i Rusije sastali su se juče na samitu APEK-a u Baliju, što je prvi susret na najvišem nivou otkako su dve zemlje postigle sporazum u vezi sa obezbeđenjem i uništavanjem sirijskog hemijskog oružja. Procenjuje se da taj arsenal ima 1.000 tona, a inspektori UN za razoružanje počeli su da ga neutrališu. Oni imaju zadatak da do 1. novembra eliminišu svaku mogućnost da Asadov režim nastavi da proizvodi hemijsko oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari