Američki državni sekretar Džon Keri prvi put je javno priznao da je Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) „otišla predaleko” u prikupljanju obaveštajnih podataka.

Keri je pred učesnicima jedne međunarodne konferencije u Londonu rekao da je NSA funkcionisala po principu „automatskog pilota”, i da nije bila pod punom kontrolom vlade. Kako je naveo, tek nedavno je saznao šta ta agencija radi, iako su se pojedini špijunski programi sprovodili neko vreme.

Govoreći preko video linka, Keri je rekao: ”U nekim slučajevima, priznajem, kao što je i predsednik, da su neke od ovih akcija otišle predaleko i mi ćemo se postarati da se to ne desi u budućnosti. Nema sumnje da smo predsednik i ja, ali i drugi u vladi, naučili neke stvari koje su se dešavale preko automatskog pilota, jer i tehnologija i mogućnosti postoje već duži vremenski period”, istakao je Keri. Šef američke diplomatije je nadugačko pravdao praksu prikupljanja obaveštajnih podataka i sakupljanja informacija potrebom borbe protiv terorizma i sprečavanju mogućih napada.

Njegova izjava usledila je samo dan posle otkrića da je NSA upadala u sisteme za skladištenje podataka Jahua i Gugla. Pored toga, diplomatski jaz između SAD i njenih saveznika u Evropi, čini se, da je sve veći, pošto je obelodanjeno da je NSA špijunirala 35 svetskih lidera, među kojima je i nemačka kancelarka Angela Merkel. Nemački Bundestag će 18. novembra održati specijalnu sednicu o špijuniranju NSA.

Takođe, objavljeno da je Snouden spreman da svedoči o tome kako su SAD špijunirale Merkelovu. To je izjavio poslanik Zelenih Hans Kristijan Štrebele posle sastanka sa Snoudenom u Moskvi u četvrtak. Štrebele je rekao da je Snouden izrazio spremnost da pomogne u istrazi o špijuniranju i jasno mu preneo da „mnogo zna“, ali da bi „okolnosti trebalo da se raščiste“. Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih izjavio je juče da će Nemačka pokušati da organizuje sastanak svojih istražitelja i Snoudena.

Snoudenov advokat Anatolij Kučerena rekao je juče za moskovski radio Eho da njegov štićenik može da razgovara s nemačkim tužiocima u slučaju prisluškivanja kancelarke Merkel.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je juče da su SAD suočene s teškim zadatkom u popravljanju štete zbog špijuniranja. On je za Rojters rekao da špijunaža nije neuobičajena ako se pretpostavi da nije učinjena na apsolutno ciničan način. „Da li situacija može da se smiri? Mislim da je to moguće. Ali, da budem iskren, nikakva ubeđivanja i obećanja ne mogu pomoći. Šta se može reći u ovakvoj situaciji? Izvinite, nećemo to više raditi ili nećemo pokušavati da vas prisluškujemo. Niko neće poverovati”, ukazao je Medvedev.

Kina, Indonezija i druge zemlje jugoistočne Azije zatražile su od SAD i njenih saveznika, poput Australije, da razjasne medijske navode da su njihove ambasade u regionu služile kao centrale tajnog programa Vašingtona za prikupljanje elektronskih podataka.

Odgovornost Australije

Sidnej – Australijski ambasador Greg Morijarti sastao se juče sa zvaničnicima vlade Indonezije koji su ga pozvali da razjasni informacije iz dokumenta Edvarda Snoudena da se ambasada Australije u Džakarti koristi kao centrala za tajni program SAD za prikupljanje elektronskih podataka. „Sa moje tačke gledišta, bio je to dobar sastanak, i ja sada moram da odem i direktno podnesem izveštaj mojoj vladi“, rekao je Morijarti posle sastanka. Beta-AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari