Američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je juče 80 minuta u Ženevi sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u pokušaju da daju podršku sporazumu o okončanju sukoba u Ukrajini, gde je, prema podacima UN, od početka sukoba pre manje od godinu dana ubijeno 6.000 ljudi.

Keri je izjavio da je u Ženevi imao „krajnje iskrenu raspravu“ o Ukrajini, a potom i na svom Tviter nalogu objavio fotografiju na kojoj su on i Lavrov nakon susreta. Sastanak u ženevskom hotelu usledio je manje od nedelju dana od kako je Keri optužio Moskvu da je „lagala u vezi sa svojom umešanošću u sukob“ koji je pokrenuo najgoru posthladnoratovsku krizu između SAD i njenih saveznika i Rusije. Keri je, kako je i najavljeno, upozorio Lavrova da SAD i EU rade na drugom paketu sankcija protiv Rusije u slučaju da se sporazum o prekidu vatre postignut početkom februara u Minsku ne bude poštovao.

Relativni mir na ukrajinskom frontu podstakao je nade da će se Kijev i proruski separatisti držati primene prekida vatre. Pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović kazao je da „namerno gađanje civilnih oblasti mo- že predstavljati ratni zločin te ako se sistematski širi i zločin protiv čovečnosti“.

U međuvremenu predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju preneli su da nijedna strana u sukobu na istoku Ukrajine ne dostavlja posmatrač ima OEBS-a sve neophodne informacije. Članovi misije OEBS-a u Ukrajini, prenosi Komersant, nisu u stanju da u potpunosti kontrolišu povlačenje teškog naoružanja sa terena, a u nekim slučajevima njima nije dozvoljeno da obiđu mesta gde se oružje premešta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari