Političko neiskustvo prve ministarke inostranih poslova EU Ketrin Ešton omogućilo je Evropskoj komisiji da preuzme kontrolu nad spoljnom politikom 27-članog bloka, tvrde pojedini analitičari i diplomatski krugovi u Briselu. Prema njihovom mišljenju, nedavno saslušanje Eštonove u Evropskom parlamentu i protekle dve sedmice, od kada je stupila na funciju, pokazali su da britanska političarka koja, između ostalog, ima zadatak da ubrzo pokrene diplomatski kor Unije nije dorasla toj značajnoj funkciji.


Kritičari Eštonove zameraju šefici diplomatije EU zbog odluke da za glavne savetnike izabere zvaničnike Komisije, jer smatraju da takav korak dovodi u pitanje njenu nezavisnost prilikom vođenja spoljne politike. Član Evropskog parlamenta iz redova konzervativaca Džefri van Orden upozorio je da Brisel koristi Lisabonski ugovor, sporazum o reformama Evropske unije, i činjenicu da Eštonova istovremeno obavlja dužnosti ministarke inostranih poslova i potpredsednice Komisije, da nametne svoju volju državama članicama, što može ozbiljno dovesti u pitanje suverenitet pojedinih zemalja. „Evrokrate žele da države članice EU prenesu najveći deo nadležnosti kada je reč o spoljnoj politici na Komisiju i koriste šeficu diplomatije kao instrument za postizanje tog cilja“, naglasio je Van Orden.

Evropske diplomate takođe tvrde da veće članice Unije, uključujući Britaniju i Nemačku, gaje bojazan da predsednik Komisije Žoze Manuel Baroso želi da onemogući predstavnicima tih zemalja da preuzmu značajne funkcije u budućoj diplomatskoj službi EU. Štaviše, pojavili su se navodi da je sve izraženiji uticaj Žoaoa Vale de Almeide, generalnog direktora Komisije zaduženog za spoljne odnose, koji je u prošlosti bio glavni Barosov savetnik. „Eštonova nije snažna politička ličnost i njene slabosti omogućile su Komisiji da stekne monopol nad spoljnom politikom Unije, što nije predstavljalo glavni cilj uvođenja funkcije šefa diplomatije“, izjavio je neimenovani diplomata.

Odgovarajući na pitanja evropskih parlamentaraca ministarka inostranih poslova opovrgla je navode kritičara. „Vođenje spoljne politike ne predstavlja otimanje zemljišnih poseda, već podrazumeva uspostavljanje saradnje sa svim akterima“, ocenila je Eštonova. Nova šefica diplomatije najavila je da će preduzeti inicijativu kako bi Unija „progovorila jednim glasom“ na svetskoj političkoj sceni. U tom kontekstu, najavila je da će uskoro krenuti na bliskoistočnu turneju i posetiti Vašington, gde će razgovarati sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton. Ona je takođe kritikovala Iran zbog odbijanja Teherana da ispuni obeveze prema međunarodnoj zajednici i odustane od nuklearnih ambicija. „Ukoliko Iran ne bude poštovao međunarodna pravila, bićemo prinuđeni da reagujemo na neki način“, upozorila je Eštonova.

Položen ispit

Uprkos navodima kritičara da ministarki inostranih poslova nedostaje vizija, neki evropski parlamentarci tvrde da postoji mogućnost da će Eštonova valjano vršiti nove dužnosti. „Kao nekadašnji univerzitetski profesor, smatram da je šefica diplomatije položila prvi ispit, ali da je potrebno da uloži trud kako bi stekla nova znanja“, ocenio je Jacek Sajrus Volski, bivši šef Spoljnopolitičkog komiteta u Evropskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari