Ketrin Ešton: Naša Olbrajtova 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Kada je Aleksandar Vučić, pre mesec dana, rekao „i mi ćemo imati našeg Ahtisarija i Olbrajtovu“, reagujući na vest o tome da će u predstojećoj fazi briselskog dijaloga, kosovska strana za savetnike imati ovo dvoje bivših visokih zvaničnika EU i SAD, teško je bilo pretpostaviti da je uopšte moguće da je mislio na Ketrin Ešton.

Ona je, međutim, u danu kada su trajale konsultacije predsednika Srbije u vezi sa izborom novog mandatara, ušetala i išetala iz zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu. Bez slikanja, molim!

Povezati ta dva događaja, njen dolazak kod Vučića, sa njegovom najavom da će imati na svojoj strani nekog ko je na istom noviou po značajnosti sa Olbrajtovom i Ahtisarijem, zaista nije bilo teško. Ali, Vučić je to demantovao. Ešton nije i neće biti moj savetnik, rekao je. Bez obzira koliko naivno deluje objašnjenje da je samo došla da mu prijateljski čestita na preuzimanju funkcije, jer je nekim svojim poslom bila u regionu, za interes građana Srbije zaista ne bi bilo loše da njihovog predsednika po pitanju Kosova savetuje bivša najviša zvaničnica EU. Pogotovo kada se imaju u vidu gotovo svi dosadašnji izbori Vučića kako stranih tako i domaćih savetnika, Ešton deluje kao da je za trenutak predsednik Srbije zaista odlučio da uradi nešto što je za opšte dobro. Ne samo nas građana Srbije, već i naše susede – kosovske Albance. Hašim Tači odlikovao ju je početkom godine zbog „doprinosa dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i približavanja Kosova EU“.

Da li je moguće očekivati huškačku retoriku i izjave netrpeljivosti i pretnji ratom uz savetovanje bivše šefice diplomatije EU? Jeste, imajući u vidu dosadašnju populističku praksu bivšeg premijera, ali opet – samo za trenutak, koji bi verovatno označio i momentalni prekid saradnje.

Mandat Ketrin Ešton na čelu EU obeležila je vlast Borisa Tadića i Ivice Dačića, a „ljubav“ Dačića prema njoj (zvao ju je Keti), ostavila je tragove ili traume, kako za koga, u to vreme. „E moja Ketrin, nama je s vama fak evridej!“, primer je jedne od upečatljivih prilika u kojima je tadašnji ministar policije brukao Srbiju.

Ova laburistkinja, rođena 1956. godine u Apholandu u Velikoj Britaniji, označena je kao jedna od 100 najmoćnijih žena u toj državi. Pre imenovanja na najvišu funkciju u EU, 2009. godine, bila je komesar za trgovinu u EK, a nakon isteka mandata visoke predstavnice za diplomatiju i bezbednost, ostala je specijalna savetnica EU za pitanje nuklearnih pregovora sa Iranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari