KFOR za Danas: Kako mogu da reaguju ako Priština otvori most na Ibru? 1Foto: Vojin Radovanović /Danas

„Naša misija ne interveniše direktno u radnje Kosovske policije ili drugih institucija na Kosovu, osim ako postoji potreba za održavanjem stabilnosti i bezbednosti, po našem mandatu UN“, rekli su iz KFOR-a za Danas na upit da li postoji mogućnost da ova NATO misija direktno spreči intervenciju Kosovske policije, ili druge prištinske institucije, ako odluče da otvore most na Ibru.

KFOR nastavlja da sprovodi svoj dugogodišnji mandat UN kako bi doproneo bezbednom okruženju i slobodi kretanja, navode, za dobrobit svih ljudi i zajednica koje žive na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno, kroz vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova.

„KFOR deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa Kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu prava (EULEKS), kao prvim i drugim bezbednosno odgovornim, respektivno. Dakle, naša misija ne interveniše direktno u radnje Kosovske policije ili drugih institucija na Kosovu, osim ako postoji potreba za održavanjem stabilnosti i bezbednosti, po našem mandatu UN.

Svaka odluka u vezi sa mostom mora biti doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji mi i dalje u potpunosti podržavamo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari