Kgalema Motlante, potpredsednik vladajuće stranke u Južnoj Africi, Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), imenovan je juče za predsednika države, posle ostavke Tabo Mbekija. Motlante će biti „novi predsednik ne vršilac dužnosti, biće predsednik Republike do izbora koji su zakazani za prvu polovinu 2009“, saopštila je ta partija. Odluku ANC da prinudi dosadašnjeg lidera da podnese ostvaku pojedini svetski analitičari opisali su kao regicid, ubistvo vladara.

Nesumnjivo, to je prvi slučaj u istoriji te zemlje da je šef države na takav način bio prinuđen da se povuče. Štaviše, ANC nije poznata kao organizacija koja tako ponižava svoje rukovodstvo. Stoga, mnogi na Crnom kontinentu i šire postavljaju pitanje šta je uzrok nesvakidašnjeg poteza?

Neposredan povod da se izvrši pritisak na Mbekija bile su njegove nesuglasice sa bivšim liderom ANC, Jakobom Zumom. Analitičari su jedinstveni u oceni da je to mnogo više od obične prepirke dvojice ljudi, imajući u vidu činjenicu da su posredi politički i lični faktori. Iako je nekada predvodio komuniste, Mbeki je u prethodnom periodu koristio konvencionalne ekonomske metode da bi osnažio državu. U tom kontekstu, odobrene su stroge monetarne i budžetske mere. Rezultat takvih inicijativa bio je period nezapamćenog ekonomskog rasta, koji je proteklih godina dostigao pet odsto.

U junu 1996. ministar finansija Trevor Manuel usvojio je neoliberalnu ekonomsku strategiju poznatu kao Rast, zaposlenje i redistribucija (Gear), što je uključivalo otvaranje tržišta, privatizaciju i povoljnu klimu za investicije. Ipak, levičarske grupe koje su u savezu sa ANC oštro su kritikovale ovu strategiju i tvrdile da su isključene iz razvoja i primena političkih načela.

U izveštaju podnetom kongresu Komunističke partije u julu 1998. centralni komitet stranke detaljno je predočio kritike na račun Gear. „Ostajemo uvereni da Gear nije valjana politika“, navodi se u dokumentu. Takvi navodi obeležili su celu proteklu deceniju, a naročito su intenzivirani ove godine. Generalni sekretat Komunističke partije Blade Nzimande napisao je maju da nije rešen problem nezaposlenosti. Poznavaoci Mbekijevog lika i dela smatraju da su takvi napadi ugrozili njegove pozicije.

Za razliku od političara koje napadaju protivnici, Mbekija su kritikovale i pristalice i konkurenti. Mada još nisu potvrđeni njegovi navodi da su trojica funkcionera ANC pre sedam godina kovali zaveru protiv njega, nesumnjivo je da se dosadašnji lider Južne Afrike suočio  sa žestokim osudama. Da li su njegovi kritičari zbilja bili u pravu, pokazaće vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari