Kikinda: OŠ „Feješ Klara“ obeležila 210 godina postojanja 1Foto: Kikindske

Osnovna škola „Feješ Klara“ danas je obeležila 210 godina postojanja, a 72 godine od kako ova obrazovna ustanova nosi ime po narodnoj herojini koja je poginula u Drugom svetskom ratu.

U svečanom programu, jedna od najstarijih ustanova u Kikinda je predstavila nagrađene učenike u tekućoj školskoj godini, a po drugi put se održalo i međunarodno takmičenje recitatora „Sada sanjam mastila u boji“.

Ova osnovna škola osnovana je još davne 1812. godine, a 1896. i zvanično prelazi u zgradu gde se i danas odvija nastava za 218 učenika na srpskom i mađarskom jeziku, što je ujedno i čini jedinom dvojezičnom školom u našem gradu.

„Sada sanjam mastila u boji“ je ove, kao i prethodne godine zbog epidemiološke situacije održano onlajn, a samo takmičenje je posveta preminuloj učiteljici Hajnalki Tot, koja je i sama bila poznata recitatorka. Na takmičenju su prijavljeni učesnici iz svih delova Srbije, ali i Mađarske.

Članice žirija za ovu godinu bile su nagrađivane recitatorke Nikoleta Morotvanski i Ramona Tot, a čak 120 radova je bilo prijavljeno za ovu godinu.

Prva mesta su ove godine osvojile Anastasija Pajković iz OŠ „Milija Rakić“ iz Cerovca, kao i Mara Dragin iz OŠ „Feješ Klara“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari