Kikindske: Od maserke, preko onlajn karijerne savetnice do gradske većnice 1foto: Grad Kikinda

Valentina Mickovski, nova članica Gradskog veća iz redova Srpske napredne stranke, nije pre izbora na funkciju izložila svoj plan i program odbornicima i građanima, niti se obratila javnosti nakon što je izabrana za lokalnu ministarku zaduženu za kulturu i obrazovanje

Umesto Milene Živkov, koja je prešla na funkciju direktorke Narodnog pozorišta Kikinda, nova članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje je Valentina Mickovski, kako piše u obrazloženju predloga – samostalna biznis konsultantkinja i savetnica za profesionalnu orijentaciju.

Odbornička većina, koju predvodi Srpska napredna stranka, dala je podršku novim kadrovskim rešenjima, a protiv su glasali malobrojni odbornici opozicije.

Ladislav Tomić iz Demokratske stranke Srbije je rekao da se iz biografije ne može saznati kakve predložena kandidatkinja za Gradsko veće ima veze sa kulturom i obrazovanjem i da je niko iz ovih oblasti ne poznaje, a Goran Dumitrov (Grupa građana „Naše malo mesto“) pozvao je Valentinu Mickovski da se obrati odbornicima i izloži plan, kako bi mogao da donese odluku o glasanju.

U odbranu je ustao gradonačelnik Nikola Lukač (SNS), koji je prvo vređao Tomića, a potom mu objasnio koliko je naprednjačka kandidatkinja kvalifikovana za funkciju.

„Vaš je propust što ne znate našu sugrađanku. Mislim da je izuzetno kvalifikovana za posao koji će obavljati. Završila je osnovnu školu i Gimnaziju u Kikindi, a potom radila u Australiji. Pre četiri godine se vratila u naš grad, jer je ambijent presudio da se vrati, da pomogne našoj Kikindi i našoj Srbiji da idu napred. Diplomirala je iz oblasti razvoja karijere, a diplomirala i iz oblasti biznisa i umetnosti, što pokazuje da je kvalifikovana da vodi resor kulture i obrazovanja“, rekao je Lukač.

Kandidatkinja za većnicu nije reagovala na prozivku Dumitrova i nije udostojila Skupštinu i građane da saznaju njen program i planove, a nije se obratila javnosti ni pošto je voljom vladajuće većine izabrana, i njen glas se čuo samo dok je davala svečanu izjavu.

Nova gradska ministarka za kulturu i obrazovanje je rođena 1971. godine i kako piše u skupštinskom materijalu, „inovativni je biznis profesionalac sa značajnim iskustvom, posvećena ljudima i njihovom uspehu, sa izraženom sposobnošću da svojim entuzijazmom utiče na druge, posebno u sučeljavanju sa izazovima.“

Kako se dalje navodi, poseduje diplome u oblasti razvoja karijere i oblasti biznisa i umetnosti, Tehnološkog univerziteta „Svinburn“ iz Melburna u Australiji, članica je „Asocijacije za razvoj karijere Australije“ i nedavno je započela diplomske studije iz psihologije na Univerzitetu „Džejms Kuk“ u Brizbejnu u Kvinslendu, a od 2012. radi kao samostalni biznis konsultant na „Svinburnu“. Govori engleski i japanski jezik.

A mi smo saznali i da vodi nevladinu organizaciju „My Way – Academy for work and life skills“, čije je projekte podržalo Ministarstvo za demografiju i brigu o porodici, a poslednji je „Let’s chat“ (Hajde da ćaskamo) „na temu izbora karijere i kako napisati CV koji privlači pažnju poslodavaca…“

Iako je, kako kaže Lukač, već četiri godine u Kikindi, ona se i dalje reklamirala kao karijerni savetnik i nudila usluge ljudima koji odlaze u Australiju sa naših prostora, ali i drugih krajeva sveta. Preporučivale se na srpskim portalima u dijaspori da može „pomoći migrantima da dobiju samopouzdanje što se tiče engleskog jezika i da se predstave poslodavcima kao pravi profesionalci.“

A kako saznajemo od onih koji pamte Valentinu Mickovski iz perioda pre odlaska u daleki svet, ona je prve dve godine srednje škole, tadašnji ZSO, završila u Kikindi, a potom je stekla diplomu fizioterapeutske tehničarke i zaposlila se u kikindskoj bolnici.

Pre dve decenije preselila se u Australiju i tamo se bavila masažom i relaksacijom, i usput je završila dopisne škole za razvoj karijere, biznisa i umetnosti.

I pored tih silnih diploma sa univerziteta u Australiji, uspešne poslovne karijere i biznisa, ona se, eto, vratila u Kikindu, i, kako saznajemo, na preporuku Stanislave Hrnjak, pokrajinske poslanice SNS-a, dobija na upravljanje jedan najvećih resora u Gradskom veću.

Naprednjakinje na čelu resora za obrazovanje i kulturu

Otkako su preuzeli lokalnu vlast, 2013. godine, SNS je po pravilu birao žene da vode obrazovanje i kulturu, a članice Gradskog veća su bile učiteljica Stanislava Hrnjak (2013-2016), diplomirana politikološkinja Bosiljka Srdić (2016-2020), profesorka srpskog jezika i književnosti Milena Živkov (2020-2021), i od ove nedelje, Valentina Mickovski – „karijerna savetnica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari