Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević postigao je dogovor sa proizvođačima i otkupljivačima malina na sjeveru Crne Gore da otkupna cijena bude 80 centi po kilogramu. Takođe, na sastanku u Bijelom Polju dogovoreno je da Ministarstvo i opštine sa sjevera daju subvencije od ukupno 30 centi, što znači da će otkupna cijena kilograma maline iznositi ukupno 1,10 evra.


Prije ovog dogovora, malinari sa sjevera Crne Gore negodovali su zbog otkupne cijene od 80 centi, jer su prošle godine svoj proizvod prodavali po cijeni od 1,65 evra. Oni naglašavaju i to da prije nekoliko godina, kada su formirali svoje malinjake i kada je Vlada podržala program malinarstva na sjeveru Crne Gora, cijena maline iznosila dva eura po kilogramu. Ministar Milošević kaže da ukoliko bude manje proizvedeno maline od planiranog, biće prostora da otkupna cijena bude veća od 1,10 evra.

– Procjene su da proizvedena malina bude količine između 300 i 400 tona. Međutim, to zavisi od godine. Ako se blagovremeno ubere malina, smatramo da neće biti ispod 300 tona na sjeveru Crne Gore. U ovom momentu imamo otkupljivače iz Rožaja, Pljevalja, dvojicu iz Bijelog Polja i jednog iz Berana, koji su usaglasili otkupne cijene, kazao je ministar Milošević.

Mladen Vukajlović iz Andijevice, evo već pet godina, od malinarstva izdržava svoju porodicu. Kada je u preduzeću „Crnagoraput“ ostao bez posla, na 10 ari je zasadio 3.000 komada maline i tu pronašao svoju egzistenciju. „Naporno se radi, ali se isplati kada je dobra otkupna cijena“, kaže Vukajlović.

Otkupljivači na sjeveru će odmah dobiti novac za otkupljenih malina. Jedan od otkupljivača u Bijelom Polju Rade Raičević, vlasnik preduzeća „Senzal“, kaže da će njegova firma ove godine otkupiti više od 100 tona maline.

– Otkupna cijena maline će biti 80 centi, ali u dogovoru sa ministrom i lokalnom upravom cijena će uz njihovu subvenciju biti 1,10 evra po kilogramu. Isplaćivaće se odmah, tako da neće biti problema, kaže Raičević.

Proizvođači malina su djelimično zadovoljni utvrđenom cijenom otkupa maline. „Znajući situaciju u okruženju, kada je malinarstvo u pitanju, gdje je cijena maline po kilogramu 80 centi i mi ćemo dati naš proizvod po toj cijeni, a zadovoljni smo time što će nam opština i Ministarstvo dati subvencije od ukupno 30 centi“, kaže Momčilo Đukić iz Udruženje malinara iz Plava.

Inače, na sjeveru Crne Gore ima više od 400 plantaža malina, a oko 2.000 građana živi od uzgoja malina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari