Severnokorejski lider Kim Džon Il poseduje mrežu tajnih tunela dubine 300 metara koji povezuju Pjongjang sa ključnim mestima širom sveta. Tuneli koji podsećaju na jazbine viđene u filmovima o Džejms Bondu sadrže železničke pruge, snabdeveni su vodom, čak i vegetacijom.

 Prema navodima Hvanga Džang Jopa, severnokorejskog političkog filozofa, tuneli povezuju oblasti udaljene 50 kilometara od Pjongjanga i predstavljaju siguran put za Kim Džong Ila da pobegne iz prestonice i stigne do Kine preko zapadnih obalskih luka. „Unutar tunela koji povezuju Pjongjang sa obližnjim planinama postoji sveža voda i travnate površine“, potvrđuje Hvang. On upućuje na jedan ultra duboki tunel koji povezuje jednu od Kimovih rezidencija u Pjongjangu sa obalskim gradom Nampom. „Tuneli takođe imaju vezu sa Jongvonom, gde se nalazi planinska vila u kojoj je Kim Il Sung, Kimov otac i osnivač Severne Koreje, preminuo od posledica srčanog udara 1994. Tajni prolazi takođe vode od Sančeona, severno od Pjongjanga, koji je kako se navodi centar uranijuma.

Tokom korejskog rata od 1950-1953, Severna Koreja je bila meta čestih američkih bombaških napada. Još od tog perioda datiraju mnoga sakrivena vojna postrojenja u ogromnim podzemnim bazama: vojni silosi, hangari i pomorske luke, podaci su južnokorejske vlade i američke vojske.

Tokom 1970-ih godina Pjongjang je konstruisao tunele koji vode ka Južnoj Koreji tačnije ispod jako obezbeđene granice dveju zemalja u cilju špijuniranja i pripreme invazionih snaga. Ukupno 20 takvih tunela do sada je otkriveno i zatvoreno, dok dva od njih služe kao turistička atrakcija.

Hvang je u Pekingu 1997. prvi put javno progovorio o postojanju Kimovih tunela za beg za koje tvrdi da je lično obišao. Inače Hvang je bivši šef intelektualne elite koja stoji iza severnokorejske doktrine „samopouzdanje“ koja formira osnovu kulta ličnosti koji okružuje Kima i kao i nekada njegovog oca – „Dragi lider“, „Veliki lider“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari