Vladajuća partija Severne Koreje će u septembru odabrati nove lidere na jednoj od retkih sednica, što analitičari ocenjuju kao potez koji bi mogao ojačati kampanju za prenos vlasti sa vrhovnog lidera zemlje Kim Džong Ila na njegovog najmlađeg sina. Veruje se da Kim, koji je 2008. preživeo moždani udar, priprema svog najmlađeg sina Kim Džong Una da ga nasledi na predsedničkom tronu. Zbog narušenog zdravlja predsednika, koji je poznat i kao „Dragi lider“, podstaknula je zabrinutost u regionu da bi u slučaju njegove smrti bez imenovanog naslednika moglo doći do borbe za vlast, što bi zemlju odvelo u nestabilnost.

Vladajuća Radnička partija Koreje (WPK) saopštila je juče da će početkom septembra održati sednicu na kojoj će izabrati „najviše rukovodeće telo“, prenela je zvanična severnokorejska novinska agencija. To bi bilo treće zasedanje WPK takvog tipa od osnivanja komunističke države 1948, na kojem će verovatno biti imenovan Džon Un za Kimovog političkog naslednika. Analitičari ocenjuju da bi ova konferencija imala ogroman politički značaj.

„Ovo je izuzetno retko zasedanje partije“, rekao je Kim Jeon Čul, profesor na Univerzitetu Inje, i dodao da su dve prethodne sednice održane 1950-ih i 1960-ih. „Na ovoj konferenciji Sever će verovatno Kim Džong Unu dodeliti zvaničan status Kimovog direktnog naslednika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari