Severnokorejski lider Kim Džong Il i njegov sin i najverovatniji naslednik Kim Džong Un pojavili su se zajedno, jedan pored drugog, na jučerašnjoj velikoj vojnoj paradi koja je održana u trenutku kada je zemlja obeležila godišnjicu osnivanja vladajuće komunističke partije.

Otac i sin su pratili paradu na trgu Kim Il Sung, koji je to ime dobio po osnivaču države, a celu manifestaciju prenosila je televizija. Tako su stanovnici Severne Koreje prvi put mogli bolje da vide svog budućeg vođu, koji će naslediti oca i time ustoličiti i treću generaciju dinastije Kim u toj siromašnoj komunističkoj zemlji.

Vojna parada je održana u okviru proslave kojom se obeležava 65. godišnjica dolaska na vlast Radničke partije Koreje. Ta partija je krajem prošlog meseca održala ključnu političku konvenciju, najznačajniji skup te partije u poslednjih 30 godina, na kojoj je Kim Džong Un postavljen za potpredsednika partijske vojne komisije, člana CK i generala. Kim Džong Un, koji na paradu nije došao u vojnoj uniformi, kako su to očekivali neki analitičari, salutirao je pripadnicima vojske koji su prolazili pored glavne tribine.

Naslednik dinastije Kim, 27-godišnji Kim Džong Un do pre dve nedelje je bio gotovo nepoznat javnosti, ne samo na međunarodnom planu već i u samoj Severnoj Koreji On je najmlađi sin Kim Džong Ila, ali njegovo ime nikada se nije pojavilo u državnoj štampi do pre mesec dana, pa politički analitičari nisu sasvim sigurni ni u tačan izgovor imena budućeg severnokorejskog vođe koji se školovao u Švajcarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari