Radio KiM: Kosovska policija matretirala Srbe u Preocu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Neidentifikovana grupa policajaca je kasno preksinoć, nedaleko od Gračanice maltretirala profesora i dugogodišnjeg novinara Živojina Rakočevića, te pesnika Žarka Milenkovića, objavio je danas Radio Kim.

Oni su, između 23.30 i 23.45 zaustavljen na kružnom toku u Preocu od strane naoružanih policajaca a tom prilikom je njihovo vozilo upalo u veliku rupu na kraju puta, naveo je taj radio na svom sajtu.

„Videvši šta je uradio, policajac je počeo da viče na albanskom jeziku, da se ponaša vrlo agresivno i bude vrlo neprijatan“, naveli su Rakočević i Milenković u pismu Policijskom inspekatoratu Kosova povodom ovog slučaja.

U pismu su naveli da je policajaca, „na ljubazno pitanje, da li ima nekog ko govori srpski jezik, odgovorio novim besom i agresijom“, te da ih je izveo napolje i krenuo u pretres automobila.

„Na novo pitanje zašto to rade i da li možemo da dobijemo njihov policijski broj, odgovorili su vrlo neprijatnim, detaljnim pretresom, prislanjanjem na kola, udaranjem po nogama“, naveli su Rakočević, inače predsednik Udruženja novinara Srbije i Milenković urednik Doma kulture „Gračanica“.

Istakli su u pismu da „ovde plaćaju takse i poreze“ pa tako, kako su dodali, plaćaju i ove policajce koji diskriminišu, ponižavaju i vrše represiju“.

Dodali su i da „ne traže nikakve kazne za njih“ jer, kako su naveli, „oni kažnjavaju evropske norme i zakone“.

„Tražimo da ih pronađete i da, ako je to moguće, zaustavite represiju, otvorite neku vrstu dijaloga i sprečite da ogroman broj ljudi bude diskriminisan, ponižen i da živi u strahu“, poručili su Rakočević i Milenković.

Dodali su i da je rezultat takvog ponašanja je „zatvaranje u enklave i gubljenje nade u bilo kakav demokratski napredak“.

„Sve ovo izaziva duboko nepoverenje i u potpunoj je suprotnosti sa kampanjama i promocijama da svi građani imaju poverenja u kosovsku policiju i da ona može da ih zaštiti“,naveli su oni.

Na svoje pismo, kako je preneo Radio Kim, nisu dobili nikakav odgovor.

Oni su istovremeno o svemu izvestili i šefa OEBS-a na Kosovu, te ambasadore SAD i Nemačke, a uputili su im i nekoliko pitanja medju kojima i „Da li je upotreba srpskog jezika okidač za nasilje uniformisanih pripadnika policije i da li je srpski jezik izbačen iz službene upotrebe?“

Pitali su i „Da li policajci prilikom zaustavljanja vozila, ako to čine na nebezbednom mestu, smeju da prouzrokuju štetu na privatnoj imovini?“, te „Ima li ikakve šanse da se na Kosovu poštuje minimum zakona, a da etnička pripadnost bude u drugom planu?“…

Kako Radio Kim saznaje, na ta pitanja nisu dobili odgovor ni od međunarodnih diplomata.

Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Petar Petković je u odvojenom saopštenju osudio incident.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari