U naredne dve decenije svet će živeti suočen sa svakodnevnom pretnjom od nuklearnog rata, katastrofom u životnoj sredini, opadanju Amerike kao dominantne globalne sile i usponu Kine i Indije, zastrašujuće su prognoze američke obaveštajne zajednice objavljene u izveštaju Globalni trendovi 2025. na 121 strani.

„Svet će u bližoj budućnosti biti veoma verovatno izložen opasnosti od izbijanja sukoba zbog resursa, uključujući i vode i hrane, učestalom otporu otpadničkih režima i terorističkih grupa koje će imati veći pristup nuklearnom oružju“, navodi se u izveštaju Nacionalnog obaveštajnog saveta, tela koje čine analitičari iz američke obaveštajne zajednice.

Objavljivanje izveštaja podudara se sa pripremama Baraka Obame da uđe u Ovalnu kancelariju Bele kuće, a obaveštajni analitičari predviđaju da će novoizabrani američki predsednik biti suočen sa nekim od najvećih svetskih izazova. Analitičari skreću pažnju na postojeću nuklearnu trku na Bliskom istoku i upozoravaju da će rađanje država s otpadničkim režimima biti priprema za podelu destruktivne tehnologije sa terorističkim grupama. „Tokom narednih 15 do 20 godina, protivljenje odluci Irana da razvija svoj nuklearni program moglo bi navesti brojne regionalne države da intenziviraju napore u razvijanju nuklearnog oružja“, upozorava obaveštajna zajednica SAD.

Izveštaj dalje navodi da će globalno zagrevanje uzrokovati nestašice vode, hrane i energetskih izvora. Citirajući britansku studiju, navodi se da bi klimatske promene mogle da prisile 200 miliona ljudi na migraciju ka zonama sa umerenijom klimom. „Međunarodni sistem biće gotovo nepouzdan do 2025, zahvaljujući izronjavanju sila u usponu, globalizaciji ekonomije, transferu bogatstva sa Zapada na Istok, i rastućem uticaju nedržavnih aktera. Iako će SAD verovatno ostati jedinstveni uticajni akter, jačina Amerike u vojnom domenu biće u opadanju.

Globalne sile biće multipolarne sa sve većim usponom Kine i Indije, dok će korejsko poluostrvo biti ujedinjeno. Trenutna globalna finansijska kriza predstavlja početak globalnog ekonomskog disbalansa, što će u budućnosti uticati na američki dolar, koji neće biti više valuta broj jedan u svetu.

Američka obaveštajna zajednica očekuje da terorizam preživi do 2025, ali u znatno blažoj formi, što nagoveštava da bi teroristički talas Al Kaide mogao da se suzbije. Na kraju izveštaja se, međutim, naglašava da ova predviđanja nisu neizbežna i da će zavisiti od postupaka svetskih lidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari