Vodeći lideri Kine sve više posmatraju trku između SAD i svoje zemlje kao igru na sve ili ništa, u kojoj je Kina verovatni pobednik ukoliko američka ekonomija i domaći politički sistem nastave da se kreću silaznom putanjom, tvrdi uticajni kineski politički analitičar Vang Jisi.


U očima Kine, SAD je sila koja propada, ali istovremeno vlada uverenje da Vašington pokušava da uzvrati udarac ne bi li potkopao, pa i poremetio ekonomski i vojni uspon Kine, smatra Vang, koautor monografije „Američko-kinesko strateško nepoverenje“ koju su nedavno objavili Bruking institut iz Vašingtona i Institut za međunarodne i strateške studije na Univerzitetu u Pekingu. U zajedničkom zaključku autora navodi se da je nivo strateškog nepoverenja između dveju zemalja postao toliko veliki da ukoliko se nešto ne učini postoji rizik da dve države postanu otvoreni neprijatelji.

U monografiji, čije je delove objavio Njujork tajms, Vang iznosi generalni stav kineskog rukovodstva prema kojem „SAD neće još dugo biti posmatrane kao veliki, niti pouzdan partner i to je primer svetu i savet kojeg bi Kina trebalo da se drži“. Nasuprot tome, kinesko samopouzdanje u svoju ekonomiju i vojsku raste, naročito od početka iračkog rata. Kako navodi Vang, te 2003, američki BDP bio je osam puta veći od kineskog, a danas je tri puta manji.

Vang piše da je kinesko rukovodstvo uz podršku domaćih medija i obrazovnog sistema, uvereno da je došlo „vreme Kine“ i da su SAD na „pogrešnoj strani istorije“. Kineski uspesi koji se nižu od azijske finansijske krize 1998, preko globalne krize 2008, te Olimpijskih igara iste godine i Šangaj expo 2010, suprotnosti su američkom zabrinjavajućem deficitu koji usporava ekonomski oporavak i polarizuje domaću politiku, tvrdi Vang. Iako ne pominje oružanu superiornost Amerike, Vang navodi da je Peking razvio napredni raketni i svemirski sistem naoružanja bez „SAD i američkog svetskog poretka“.

Upućeni kažu da je na nedavnom seminaru održanom na jednom univerzitetu u Pekingu izraženo uverenje da će dve zemlje biti „neprijatelji za 15 godina“. Što će značiti velika vojna izdvajanja obe zemlje ne bi li zastrašile jedna drugu i pritisnuli druge zemlje da se opredele između dve sile.

Smele analize Vanga, koji je vrlo uticajan i u Vašingtonu i Pekingu, primljene su u SAD sa dozom iznenađenja. On je dekan škole za Međunarodne studije na Univerzitetu u Pekingu i profesor na univerzitetu za odbranu, a ima pristup uticajnim političarima u SAD i važi za dobrog poznavaoca prilika u obe zemlje. Retko se dešava da neki kineski analitičar bez dozvole vlade tumači zvanične stavove o saradnji između SAD i Kine, navodi Njujork tajms.

Špijunske igre

Suočen sa kineskom snagom i bojazni da će biti smenjeni sa prve pozicije u svetu, Vašington je preduzeo aktivnosti kao što su špijuniranje avionima i brodovima duž kineske granice, što izaziva bes Kine naročito njene vojske, piše u monografiji. Američka strana tvrdi da Kinezi sve češće sprovode kontrašpijunažu i sajber napade na SAD po direktnom nalogu kineskih vlasti sakupljajući informacije od nacionalnog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari