Kina još uvek oslobađa ljude, uključujući i decu, koji su kao robovi radili u ilegalnim fabrikama cigli, dva meseca posle skandala u koji su bile umešane fabrike, saopštili su juče kineski zvaničnici. Skandal je izbio početkom juna kada su kineski mediji preneli da su deca stara i po osam godina otimana ili regrutovana sa autobuskih i železničkih stanica uz lažna obećanja o dobro plaćenim poslovima i prodavana ciglanama za 500 juana (48 evra).

Kina još uvek oslobađa ljude, uključujući i decu, koji su kao robovi radili u ilegalnim fabrikama cigli, dva meseca posle skandala u koji su bile umešane fabrike, saopštili su juče kineski zvaničnici. Skandal je izbio početkom juna kada su kineski mediji preneli da su deca stara i po osam godina otimana ili regrutovana sa autobuskih i železničkih stanica uz lažna obećanja o dobro plaćenim poslovima i prodavana ciglanama za 500 juana (48 evra). Žrtve su danonoćno morale da rade, tukli su ih i uskraćivali im platu, obroke i osnovnu medicinsku negu.
– Još 359 radnika-robova je oslobođeno u Sanksiju od kraja juna, uključujući 15 dece i 121 mentalno zaostalu osobu – rekao je izvršni zamenik guvernera provincije Sanksi Đue Janžong u saopštenju postavljenom na veb sajtu lokalne vlade. Radnici su pronađeni u 17 novootkrivenih ciglana u oblasi Sanksi gde se nalazi najviše ilegalnih ciglana. Ciglane su pronađene i u drugim delovima Kine i do sada je oslobođeno 1.340 radnika.
„Gotovo 66 odsto ciglana u Sanksiju je ilegalno“, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu.
Zvaničnici tvrde i da je 147 osumnjičenih da su vodili 17 ciglana, uhapšeno. Desetine ljudi već je uhapšeno, a prošlog meseca nadzornik ciglane u Sanksiju, gde su radnici prebijani i primoravani da rade 18 sati dnevno, osuđen je na doživotnu robiju. Jedan od njegovih podređenih osuđen je na smrt jer je na smrt pretukao jednog od radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari