Sirijska vojska bombardovala je juče kvart Salahedin u Alepu, a žestoke borbe vođene se i u drugim kvartovima u tom gradu, saopštila je Opservatorija za zaštitu ljudskih prava. Prema saopštenju, vojska je juče u ranim jutarnjim satima opkolila Salahedin, najvažnije uporište pobunjenika u Alepu. Pobunjenici tvrde da pod kontrolom drže polovinu tog kvarta, a jake borbe zabeležene su i u kvartovima Hamdanije, Sukari, El-Ansari i Džamijat el-Zahra, u zapadnom delu grada.


Sukobi su nastavljeni i u drugim sirijskim gradovima, a u Latakiji, na zapadu zemlje, tokom bombardovanja jedne zgrade ranjeno je pet pobunjenika. Opservatorija je saopštila da je regularna vojska na Salahedin izvršila najjači vazdušni napad od marta prošle godine, kada su počeli sukobi u Siriji, kao i da je širom zemlje tokom vikenda poginulo najmanje 205 ljudi, među kojima 115 civila, 38 pobunjenika i 52 vojnika, navodi Beta.

Predstavnik bezbednosnih službi je izjavio da „prava bitka“ za Alep tek počinje, da je oko tog grada raspoređeno najmanje 20.000 vojnika i da se očekuje dodatno pojačanje. Sukobi između pobunjenika i regularne vojske u Alepu traju od 20. jula. Prema podacima Opservatorije, od početka konflikta u Siriji, poginule su 21.053 osobe, među kojima 14.710 naoružanih ili nenaoružanih civila, 5.363 vojnika i 980 dezertera.

Pilot sirijske vojske, general Muhamed Ahmed Faris, prebegao je juče u Tursku, javila je turska državna agencija Anadolija. Prema izveštaju agencije, Faris je pre nego što je prebegao u Tursku otišao u štab Slobodne sirijske vojske u Alepu, u znak solidarnosti sa pobunjenicima u borbi protiv trupa lojalnih predsedniku Sirije Bašaru Asadu. Faris, koji je rođen 1951. godine u Alepu je prvi sirijski kosmonaut. Kako navodi Anadolija, pokušao je tri puta da pobegne iz Sirije od kada su u martu prošle godine počeli sukobi u toj zemlji.

Direktor Odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Kine za Zapadnu Aziju Vang Keijan izjavio je juče da politička tranzicija u Siriji mora biti rešena slobodnom voljom sirijskog naroda, bez nametanja sa strane. „Kina ima pozitivan i otvoren stav prema svakom rešenju koje je u interesu Sirije i njenih građana, ali politička tranzicija, sa konkretnim pitanjima oko ostanka ili odlaska sa funkcije pojedinih političkih ličnosti, treba da se reši slobodnom voljom naroda“, rekao je Keijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari